Υλικά

  • 8 μπούτια κοτόπουλου χωρίς δέρμα και κόκαλα, κομμένα σε κομμάτια
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • Τα φύλλα από ένα κλωνάρι θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ. σ. αλεύρι
  • 100 ml λευκό κρασί ή ξηρό σέρι
  • 300 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 100 ml crème fraîche ή κρέμα γάλακτος
  • 1 κ. σ. μουστάρδα
  • Για τη ζύμη:
  • 150 γρ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 1 αυγό, χτυπημένο

Εκτέλεση

  1. Λιώστε το βούτυρο σε ένα σκεύος σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το πράσο, το κοτόπουλο, τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα και μαγειρέψτε για 10- 12 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, να μαλακώσουν τα πράσα και να σιγοβράσει το μείγμα. Ανακατέψτε το αλεύρι και μαγειρέψτε για 3 λεπτά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με αμμώδη πάστα.
  2. Ρίξτε το κρασί και αφήστε να φουσκώσει για 1 λεπτό. Προσθέστε το ζωμό, την κρέμα γάλακτος και τη μουστάρδα. Αφήστε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώστε, αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει εντελώς. Ρίξτε το σε ένα δοχείο και παγώστε το για 2 ώρες ή όλη τη νύχτα. Διατηρείται παγωμένο έως και δύο ημέρες.
  3. Για να φτιάξετε τη ζύμη, ρίξτε το βούτυρο στο αλεύρι με μια μεγάλη πρέζα αλάτι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέστε το μισό χτυπημένο αυγό και 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό, ζυμώστε με τα χέρια σας, προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό αν χρειαστεί. Ζυμώστε για ένα λεπτό ώστε να ενωθεί πλήρως και στη συνέχεια αφήστε στην κατάψυξη για 1 ώρα.
  4. Βουτυρώστε μια φόρμα για κέικ 20 εκατοστών. Ανοίξτε τα δύο τρίτα της ζύμης μέχρι να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να καλύψει τη φόρμα, προεξέχοντας λίγο. Βάλτε τη γέμιση στη φόρμα και απλώστε με το κουτάλι. Ανοίξτε την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει την πίτα. Αλείψτε την άκρη της ζύμης με λίγο από το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια τυλίξτε την πάνω από την πίτα για να την κλείσετε. Κόψτε την άκρη και πιέστε την με ένα πιρούνι για να σφραγιστεί. Παγώστε μέχρι να είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε. Διατηρείται στην κατάψυξη έως και 24 ώρες.
  5. Θερμάνετε το φούρνο στους 220- 200 βαθμούς και τοποθετήστε μέσα ένα ταψί. Αλείψτε την πίτα με λίγο από το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και, στη συνέχεια, χαράξτε ελαφρά ένα μοτίβο σταυρού στην κορυφή χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Ψήστε στο καυτό ταψί για 20 λεπτά, στη συνέχεια αλείψτε με το υπόλοιπο αυγό, αλατίστε με νιφάδες αλατιού και ψήστε για 15- 20 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει βαθύ χρυσό χρώμα.
  6. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Αφαιρέστε από το ταψί, κόψτε και σερβίρετε.