Υλικά
- 500 γρ. κολοκύθα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους περίπου 3 εκ
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 50- 100ml πλήρες γάλα
- 2 κ. σ. ντοματοπολτό
- 2 κ. σ. μασκαρπόνε
- 350 γρ. ζυμαρικά (ριγκατόνι ή πέννες)
- 40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη, ρηχή, πυρίμαχη κατσαρόλα ή τηγάνι σε χαμηλή-μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.
- Εντωμεταξύ, μαγειρέψτε την κολοκύθα σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει όταν τη τρυπήσετε με ένα μαχαίρι. Σουρώστε και αδειάστε σε ένα μπλέντερ.
- Χτυπήστε με 50 ml γάλα και τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν λεία, προσθέτοντας σταδιακά περισσότερο γάλα μέχρι το μείγμα να είναι αρκετά πηχτό ώστε να καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού (μπορεί να μην χρειαστείτε όλο το γάλα).
- Ρίξτε το μείγμα σε ένα μεγάλο τηγάνι με τον πολτό ντομάτας και το μασκαρπόνε και αφήστε το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά.
- Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώστε τα, κρατώντας ένα φλιτζάνι από το νερό.
- Ανακατέψτε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα κολοκύθας, την παρμεζάνα και 50-100 ml από το νερό που κρατήσατε. Αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με επιπλέον παρμεζάνα.