Τη στρατηγική της Άγκυρας στο θέμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και στο Κυπριακό ξεδίπλωσε πάλι σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με Τούρκους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

«Προτιμούμε να τα εξετάζουμε όλα αυτά μαζί και, εάν είναι δυνατόν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν βρίσκουμε σωστό να υπερπολιτικοποιούμε τα θέματα. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, ειδικά στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία μπορούν να πολιτικοποιηθούν σε υπερβολικό βαθμό», σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών όπως μεταδίδει το SigmaLive.

«Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια θετική ατζέντα, με μια προσέγγιση win-win (καζάν-καζάν). Χωρίς να θίγουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, στοχεύουμε να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα διά της επισήμου οδού και να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες. Το Αιγαίο Πέλαγος, που είναι ένας επίγειος παράδεισος, πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή οικονομικής ευημερίας για τις χώρες μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί. – Όταν υπάρξει η απαραίτητη ωριμότητα και από τις δύο πλευρές, πιστεύω ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με λύσεις. Οι αναζητήσεις και οι συζητήσεις μας με τους Ελληνες συνομιλητές μας είναι ήδη προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Φιντάν επισημαίνοντας πως σχεδιάζεται η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Η αναφορά για το Κυπριακό

Στο ερώτημα αν ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο και ότι η παρούσα κυβέρνηση μπλοκάρει το δρόμο της Τουρκίας στο θέμα αυτό, απάντησε:

«Ασφαλώς, δεν συμφωνούμε με αυτόν τον ισχυρισμό. Σε τέτοια ζητήματα τίθεται σε εφαρμογή η τέχνη που λέγεται διπλωματία και στρατηγική. Συνεχίζοντας να διαφυλάσσεις τα συμφέροντά σου σε ένα μέρος, δεν πρέπει να επιδεινώνεις τις σχέσεις σου σε άλλα μέρη, αντίθετα, πρέπει να τις βελτιώνεις. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, θα πρέπει να αναπτύξει κανείς τις σωστές κινήσεις και διαμορφώσεις θέσεων.

Το ιστορικό λάθος που διέπραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό ήταν να εντάξει την Κύπρο στην κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Αυτό ωθεί ορισμένα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα στο νησί. Η Τουρκία έχει ένα παρελθόν εκεί, οι Τούρκοι έχουν παρελθόν εκεί. Δηλαδή, υπάρχουν οι σφαγές που βιώθηκαν εκεί.

Υπάρχει η Ειρηνευτική Επιχείρηση. Μετά υπάρχει η θετική προσέγγιση της Τουρκίας στις προτάσεις που φέρνει η διεθνής κοινότητα. Υπάρχει το δημοψήφισμα του λαού στο νησί. Εμείς, λόγω αυτών των δεδομένων, δεν συνεχίζουμε το θέμα της λύσης με την ΕΕ, αλλά με τα Ηνωμένα Έθνη. Όσο δεν υπάρχει υψηλή ένταση σε αυτό το θέμα, όσο υπάρχουν καλοπροαίρετες εργασίες, θεωρώ ότι η ΕΕ δεν θα θελήσει να εισέλθει σε μια περιοχή σοβαρής κρίσης, επιβαρύνοντας τα υπάρχοντα προβλήματα.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ είναι να δείξουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε καλοπροαίρετες λύσεις. Θέλουμε λύση που να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα, εν τοις πράγμασι πραγματικότητα στο νησί. Δηλαδή, εμείς δεν επιβάλλουμε καμία λύση. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός ότι εμποδίζουμε τον δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι τελείως εκτός πραγματικότητας».