Υλικά

Έχοντας πειραματιστεί με την ελληνική κουζίνα και όντας λάτρης των αγνών υλικών στις συνταγές μου, αναζητούσα μια πρωτότυπη και γευστική ιδέα που θα «απογείωνε» γαστριμαργικά τα συχνά τραπεζώματα μου. Ήταν μέσα καλοκαιριού και η βόλτα μου στο κέντρο με οδήγησε στο ΙΤ Restaurant στην Σκουφά να… εξετάζω λεπτομερώς τον κατάλογό του. Την προσοχή μου τράβηξε ένα gourmet πιάτο με τον ευφάνταστο τίτλο «Τραχανότο με κολοκυθάκια, ανθότυρο και φυστίκι Αιγίνης». Έτοιμη να ξαφνιάσω τον ουρανίσκο μου, ρώτησα για περαιτέρω λεπτομέρειες και όπως με ενημέρωσαν πρόκειται για την ελληνική εκδοχή του ριζότο.

raxnto2
Τραχανότο με μανιτάρια
Στην πρώτη μπουκιά, το στόμα μου πλημμύρισε με γεύσεις από την ελληνική γη, περίτεχνα συνδυασμένες με την απαλή γεύση του Τραχανότο. Το πιάτο μου άδειασε γρήγορα αλλά η περιέργεια μου έμεινε ανικανοποίητη για αυτό το ιδιαίτερο προϊόν. traxanas5 Με μια αναζήτηση στο ίντερνετ, ανακάλυψα ότι πρόκειται για ένα είδος ζυμαρικού με βασικά συστατικά το αλεύρι, το γιαούρτι, το κρεμμύδι και το αλάτι. Πλέον ήμουν σίγουρη ότι το επόμενο gourmet δείπνο μου θα αφιερωνόταν αποκλειστικά σε αυτό. Παίρνοντας ιδέες από τις ευφάνταστες συνταγές που φιλοξενεί στο site του από γνωστούς chef και διάσημες food bloggers, ήμουν σίγουρη ότι οι καλεσμένοι μου θα ενθουσιάζονταν με την εκλεπτυσμένη γεύση του όταν το ανακάλυπταν.
raxnto1
Τραχανότο με σάλτσα τομάτας και βασιλικό
Και δεν έπεσα έξω.. Λίγες ημέρες μετά, δεν άργησα να το χρησιμοποιήσω σε ένα τραπέζι με καλούς φίλους. Η κουζίνα μου γέμισε αρώματα και χρώματα και ανυπομονούσα για τις αντιδράσεις των καλεσμένων μου. Το πρώτο μου πιάτο, Τραχανότο με μανιτάρια εξαφανίστηκε ως δια μαγείας και δεν ήταν λίγοι όσοι μου ζήτησαν κι άλλο.
traxanas2
Τραχανότο με κοτόπουλο & σπανάκι
Για τους χορτοφάγους φίλους μου η συνταγή του Τραχανότο με σάλτσα τομάτας και βασιλικό είχε την πιο θερμή υποδοχή. Στο κυρίως πιάτο μου, πειραματίστηκα πάλι με το ίδιο υλικό και δεν το μετάνιωσα! Το Τραχανότο με κοτόπουλο και σπανάκι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και εμένα με τη σιγουριά ότι το αυτό το πρωτότυπο, ελληνικό προϊόν είχε πλέον μια ιδιαίτερη θέση στην κουζίνα μου. Μπορείτε να ανακαλύψετε κι εσείς την ιδιαίτερη γεύση του Τραχανότο σε super market, όπως Σκλαβενίτης, ΤΗΕ MART, Θανόπουλος, My Market, σε παντοπωλεία και καταστήματα Delicatessen, αλλά και στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-fresh.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και συνταγές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.trahanoto.gr καθώς και την σελίδα του Τραχανότο στο Facebook.