Το μήλο είναι εδώ και αιώνες ένα από τα σημαντικότερα φρούτα που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή με πολλούς τρόπους και παραλλαγές, είτε ωμό είτε ψημένο. Η συχνή κατανάλωση μήλου συνδέεται με την καλή υγεία της καρδιάς, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και τη σωστή πέψη. Ιχνοστοιχεία που ξεχωρίζουν είναι η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή. Με λίγα λόγια, ένα μήλο την ημέρα ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μας δίνει σημαντική ενεργειακή ώθηση.
Υλικά (8 κομμάτια)
- 1 κούπα αλεσμένη βρώμη
- 1 κούπα αλεσμένο αμύγδαλο σε μορφή αλεύρου
- 2 αβγά
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.σ. μέλι ή μελάσα
- ½ κούπα πολτοποιημένο μήλο στο μπλέντερ
- 1 κ.σ. λάδι καρύδας
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 μικρό μήλο κομμένο σε κυβάκια
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε.
- Βήμα 2: Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το μήλο, και ανακατεύουμε επίσης καλά.
- Βήμα 3: Ενώνουμε υγρά και ξηρά υλικά, ανακατεύοντας απαλά.
- Βήμα 4: Ρίχνουμε και το μήλο που έχουμε κόψει σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού.
- Βήμα 5: Τοποθετούμε το μείγμα του κέικ μας σε μία θήκη, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 30-35’ στους 180οC, στον αέρα.
- Βήμα 6: Αφού κρυώσει, κόβουμε και απολαμβάνουμε.
Διατροφική αξία ανά κομμάτι κέικ
- Ενέργεια: 267 kcal
- Υδατάνθρακες: 29 γρ.
- Πρωτεΐνη: 6,5 γρ.
- Λιπαρά: 9,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,6 γρ.