Το μήλο είναι εδώ και αιώνες ένα από τα σημαντικότερα φρούτα που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή με πολλούς τρόπους και παραλλαγές, είτε ωμό είτε ψημένο. Η συχνή κατανάλωση μήλου συνδέεται με την καλή υγεία της καρδιάς, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και τη σωστή πέψη. Ιχνοστοιχεία που ξεχωρίζουν είναι η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή. Με λίγα λόγια, ένα μήλο την ημέρα ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μας δίνει σημαντική ενεργειακή ώθηση.

Υλικά (8 κομμάτια)

  • 1 κούπα αλεσμένη βρώμη
  • 1 κούπα αλεσμένο αμύγδαλο σε μορφή αλεύρου
  • 2 αβγά
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.σ. μέλι ή μελάσα
  • ½ κούπα πολτοποιημένο μήλο στο μπλέντερ
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 μικρό μήλο κομμένο σε κυβάκια

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε.
  • Βήμα 2: Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το μήλο, και ανακατεύουμε επίσης καλά.
  • Βήμα 3: Ενώνουμε υγρά και ξηρά υλικά, ανακατεύοντας απαλά.
  • Βήμα 4: Ρίχνουμε και το μήλο που έχουμε κόψει σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού.
  • Βήμα 5: Τοποθετούμε το μείγμα του κέικ μας σε μία θήκη, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 30-35’ στους 180οC, στον αέρα.
  • Βήμα 6: Αφού κρυώσει, κόβουμε και απολαμβάνουμε.

Διατροφική αξία ανά κομμάτι κέικ

  • Ενέργεια: 267 kcal
  • Υδατάνθρακες: 29 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 6,5 γρ.
  • Λιπαρά: 9,3 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,6 γρ.