Υλικά
- 500 γρ. πράσα, 80 γρ. κομμένα κατά μήκος σε λωρίδες, τα υπόλοιπα σε λεπτές φέτες
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 75 γρ. βούτυρο
- 2 μπαστουνάκια σέλινου, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα, ψιλοκομμένα
- 300 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο)
- 175 ml λευκό κρασί
- 1- 1,5 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι. Ρίξτε μέσα τα 80 γρ. πράσα και σοτάρετε τα για 5- 8 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, ώστε να αποκτήσουν μια όψη σαν άχυρο.
- Αφαιρέστε από το τηγάνι, αφήνοντας το λάδι πίσω, και αφήστε το στην άκρη.
- Ρίξτε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι σε χαμηλή-μέτρια φωτιά και προσθέστε 25 γρ. από το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Ρίξτε μέσα το σέλινο, τα καρότα και το πράσο σε φέτες. Ανακατέψτε καλά, στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και βάλτε το καπάκι.
- Σοτάρετε για 15- 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να μαλακώσουν το σέλινο, τα καρότα και τα πράσα.
- Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για να καλυφθεί από τα λαχανικά με το βούτυρο.
- Ανεβάστε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρέψτε για 2 λεπτά μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.
- Ρίξτε το λευκό κρασί, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αλατοπιπερώστε καλά.
- Προσθέστε μια κουτάλα από τον καυτό ζωμό και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Ρίξτε άλλη μια κουτάλα, ανακατέψτε ξανά, ενώ το ρύζι τον απορροφά, και επαναλάβετε μέχρι να καταναλωθεί όλος ο ζωμός και το ρύζι να είναι al dente -αυτό θα πάρει περίπου 20 λεπτά.
- Αν σας τελειώσει ο ζωμός, μπορείτε είτε να φτιάξετε λίγο περισσότερο είτε να χρησιμοποιήσετε βραστό νερό. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε το τυρί και το υπόλοιπο βούτυρο.
- Στρώστε σε μπολ ή σε πιάτα, τρίψτε επιπλέον παρμεζάνα και γαρνίρετε με τις τηγανητές λωρίδες πράσου.
- Σερβίρετε αμέσως.