Υλικά

  • 500 γρ. πράσα, 80 γρ. κομμένα κατά μήκος σε λωρίδες, τα υπόλοιπα σε λεπτές φέτες
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 2 μπαστουνάκια σέλινου, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο)
  • 175 ml λευκό κρασί
  • 1- 1,5 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, συν επιπλέον για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι. Ρίξτε μέσα τα 80 γρ. πράσα και σοτάρετε τα για 5- 8 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, ώστε να αποκτήσουν μια όψη σαν άχυρο.
  2. Αφαιρέστε από το τηγάνι, αφήνοντας το λάδι πίσω, και αφήστε το στην άκρη.
  3. Ρίξτε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι σε χαμηλή-μέτρια φωτιά και προσθέστε 25 γρ. από το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  4. Ρίξτε μέσα το σέλινο, τα καρότα και το πράσο σε φέτες. Ανακατέψτε καλά, στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και βάλτε το καπάκι.
  5. Σοτάρετε για 15- 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να μαλακώσουν το σέλινο, τα καρότα και τα πράσα.
  6. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για να καλυφθεί από τα λαχανικά με το βούτυρο.
  7. Ανεβάστε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρέψτε για 2 λεπτά μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.
  8. Ρίξτε το λευκό κρασί, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αλατοπιπερώστε καλά.
  9. Προσθέστε μια κουτάλα από τον καυτό ζωμό και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Ρίξτε άλλη μια κουτάλα, ανακατέψτε ξανά, ενώ το ρύζι τον απορροφά, και επαναλάβετε μέχρι να καταναλωθεί όλος ο ζωμός και το ρύζι να είναι al dente -αυτό θα πάρει περίπου 20 λεπτά.
  10.  Αν σας τελειώσει ο ζωμός, μπορείτε είτε να φτιάξετε λίγο περισσότερο είτε να χρησιμοποιήσετε βραστό νερό. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε το τυρί και το υπόλοιπο βούτυρο.
  11. Στρώστε σε μπολ ή σε πιάτα, τρίψτε επιπλέον παρμεζάνα και γαρνίρετε με τις τηγανητές λωρίδες πράσου.
  12. Σερβίρετε αμέσως.