Υλικά
- 3/4 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
- 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσαγιού ξινή κρέμα
- 3 μεγάλα αυγά, χωρισμένα
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ. γλ. εκχύλισμα καρύδας
- 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- 1 κ. γλ. αλάτι
- 1 κ. σ. μπέικιν πάουντερ
- 3/4 φλ. τσαγιού βουτυρόγαλα
- 1/2 φλ. τσαγιού γλυκιά τριμμένη καρύδα
- Για την επικάλυψη:
- 1 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ. γλ. εκχύλισμα καρύδας
- 2 κ. σ. κρέμα γάλακτος
- 4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1 φλ. τσαγιού γλυκιά τριμμένη καρύδα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βουτυρώστε ελαφρώς και αλευρώστε μία φόρμα για κέικ.
- Χτυπήστε το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα λείο και κρεμώδες μείγμα.
- Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τον κρόκο αυγού και το εκχύλισμα. Ανακατέψτε ξανά.
- Προσθέστε το μισό από το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το μισό βουτυρόγαλα στο μείγμα βουτύρου. Ανακατέψτε απαλά.
- Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και το βουτυρόγαλα και ανακατέψτε ξανά. Αφήστε το στην άκρη.
- Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών και μαζί με την τριμμένη καρύδα προσθέστε στο μείγμα του κέικ.
- Απλώστε το μείγμα του κέικ στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε 35- 38 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που εισάγετε στο κέντρο να βγαίνει σχεδόν καθαρή. Αφαιρέστε το και αφήστε το να κρυώσει σε μια σχάρα.
- Χτυπήστε το βούτυρο και το αλάτι μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέστε τα εκχυλίσματα και την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε ξανά. Προσθέστε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Ανακατέψτε σε υψηλή ταχύτητα για 2- 3 λεπτά ή μέχρι να γίνει αφράτο και ελαφρύ. Απλώστε το γλάσο στην κορυφή του κρύου κέικ και καλύψτε με τριμμένη καρύδα.