Υλικά

  • 1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 200 γρ. μανιτάρια
  • 250 γρ. τόφου
  • 2 (περίπου 100 γρ.) μαγειρεμένα παντζάρια
  • 400 γρ. μαύρα φασόλια σε κονσέρβα, στραγγισμένα
  • 1 κ. σ. ντοματοπολτό
  • 2 κ. σ. μαγιονέζα
  • 1 κ. σ. πάστα μίσο
  • 100 γρ. αλεύρι βρώμης
  • 2 κ. σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 50 γρ. πεκάν
  • 200 καστανό ρύζι μαγειρεμένο
  • Για το σερβίρισμα: 8 φέτες τυρί, 8 ψωμάκια μπιφτεκιού, μαρμελάδα ντομάτας τσίλι, μερικά φύλλα μαρουλιού, 1 αβοκάντο, ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο, το χυμό από μισό λάιμ

Εκτέλεση

  1. Βάλτε το κρεμμύδι στο μούλτι και χτυπήστε το μέχρι να μοιάζει με ρύζι. Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίξτε μέσα το κρεμμύδι και σοτάρετε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Ανακατέψτε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίξτε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Βάλτε τα μανιτάρια στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε τα μέχρι να μοιάζουν, επίσης, με ρύζι. Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι, προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε για 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ρίξτε τα στο μπολ με τα κρεμμύδια.
  3. Βάλτε το τόφου, τα παντζάρια, τα φασόλια, τον πελτέ ντομάτας, τη μαγιονέζα, το miso, το αλεύρι και τον λιναρόσπορο στον επεξεργαστή τροφίμων με λίγα αρωματικά και χτυπήστε τα μέχρι να αποκτήσετε ένα λείο μείγμα. Ρίξτε τα στο μπολ με τα κρεμμύδια.
  4. Προσθέστε τα πεκάν και το μισό ρύζι στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε τα μέχρι να τα ψιλοκόψετε ή να τα κάνετε λίγο πιο χοντροκομμένα. Ρίξτε τα στο μπολ με το μείγμα λαχανικών και τόφου, μαζί με το υπόλοιπο ρύζι.
  5. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε το μείγμα σε μπιφτέκια που έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τα ψωμάκια. Τα μπιφτέκια θα είναι ευαίσθητα, γι’ αυτό αφήστε τα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα μαγειρέψετε.
  6. Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αλείψτε τις δύο πλευρές των μπιφτεκιών με λίγο λάδι. Μαγειρέψτε για 5- 8 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρνώντας μια φορά αφού σχηματιστεί κρούστα, μέχρι να ζεσταθούν μέχρι το κέντρο. Αποφύγετε να τα μετακινείτε ή να τα γυρίζετε πολύ συχνά, καθώς θα είναι πιο ευαίσθητα από τα μπιφτέκια κρέατος.
  7. Τοποθετήστε το τυρί, αν το χρησιμοποιήσετε, για το τελευταίο λεπτό περίπου. Φρυγανίστε τα ψωμάκια στο γκριλ στο τηγάνι και αλείψτε το καθένα με λίγη μαρμελάδα τσίλι. Γεμίστε με μερικά φύλλα μαρουλιού, τα μπιφτέκια και λίγο λιωμένο αβοκάντο ανακατεμένο με λίγο λάιμ.