Υλικά
- 1 γαλλική μπαγκέτα
- 4 κ. σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το φινίρισμα
- 1 φλ. τσαγιού κονσερβοποιημένες θρυμματισμένες ντομάτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, 1 ψιλοτριμμένη και 1 ολόκληρη
- 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1/2 κ. γλ. νιφάδες τσίλι
- Αλάτι, ανάλογα με τη γεύση
- 150 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
- 1 κλωνάρι φρέσκο βασιλικό
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία.
- Κόψτε τη γαλλική μπαγκέτα στη μέση κατά μήκος και, στη συνέχεια, πιέστε κάθε πλευρά με τα χέρια σας για να ισιώσετε λίγο την επιφάνεια.
- Κόψτε στη μέση σταυρωτά και μεταφέρετε τα 4 κομμάτια σε ένα ταψί. Αλείψτε το εκτεθειμένο ψωμί με βούτυρο και περιχύστε το με το μισό ελαιόλαδο.
- Ψήστε το ψωμί στο γκριλ μέχρι να ροδίσει, περίπου 3 έως 5 λεπτά ανάλογα με το γκριλ που διαθέτετε, στη συνέχεια το αφαιρείτε και το αφήνετε στην άκρη.
- Απενεργοποιήστε το γκριλ και προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Προσθέστε τις θρυμματισμένες ντομάτες σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε το τριμμένο σκόρδο, τη ρίγανη, τις νιφάδες τσίλι και μια πρέζα αλάτι και ανακατέψτε. Σκίστε το τυρί μοτσαρέλα με τα χέρια σας σε μεγάλα κομμάτια. Κόψτε τα φύλλα βασιλικού από το κοτσάνι και αφήστε τα στην άκρη.
- Τρίψτε ολόκληρη τη σκελίδα σκόρδου στην κομμένη πλευρά κάθε φρυγανισμένου ψωμιού. Απλώστε από 2 έως 4 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας σε κάθε κομμάτι φρυγανισμένου ψωμιού.
- Ψήστε στους 220 βαθμούς, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει ελαφρώς, 8 έως 10 λεπτά.
- Αλατίστε (αν χρειάζεται) και αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το τελειώσετε με τα φύλλα βασιλικού. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε.