«Από πολύ μικρός πήγαινα σε συναυλίες. Στο γυμνάσιο είχα μανία με τους Rolling Stones, τον Μπρους Σπρίνγκστιν, τον Ελβις Κοστέλο και τους Traffic. Στο κολέγιο με τους Guns N’ Roses και τους Cult και μετά με τους Alice in Chains, τους Soundgarden, τους Pearl Jam, και τους Nirvana».

Τάδε έφη Αντι Τζάσι, ο 53χρονος πατέρας δύο παιδιών, που ήταν μέχρι πρότινος CEO της Amazon Web Services και πλέον αναλαμβάνει CEO όλης της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ένας δεδηλωμένος και αφοσιωμένος ροκάς με πάθος την γκραντζ μουσική της δεκαετίας του ’90 μπαίνει λοιπόν στο τιμόνι του κολοσσού, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, αναλαμβάνοντας να τον οδηγήσει με ασφάλεια μέσα από τις Συμπληγάδες που δημιουργούνται από την αποχώρηση του, επί 35ετία, επικεφαλής της, του Τζεφ Μπέζος.

Ο Μπέζος φεύγει για να αφιερωθεί στον διαστημικό τουρισμό

Ο Μπέζος λοιπόν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αποχαιρετά μεν το ύπατο αξίωμα της Amazon, αλλά όχι την επιχείρησή του, αφού θα παραμείνει πρόεδρος του ΔΣ. Θέλει, όπως δηλώνει, να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα άλλα «πάθη» του, ήτοι την εταιρεία διαστημικών ταξιδιών «Blue Origin» και το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Earth Fund», που προωθεί τη χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας.

«Έχω πολύ ενέργεια και δεν σκοπεύω να βγω από τώρα στη σύνταξη», είπε ο 57χρονος CEO αποχωρεί από το τιμόνι της Amazon όντας… καβάλα στο άλογο και στην καλύτερη στιγμή της εταιρείας του, η οποία πρόσφατα κατέγραψε νέο ρεκόρ κερδών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ενώ και ο ίδιος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη πίσω από τον Έλον Μασκ, με εκτιμώμενη περιουσία άνω των 188 δισ. δολαρίων.

«Ο Άντι βρίσκεται στην Amazon σχεδόν όσο κι εγώ», είπε ο Μπέζος. «Θα είναι ένας εξαιρετικός και σπουδαίος ηγέτης κι απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης μου».

Και πώς να μην συμβεί αυτό, άλλωστε;

Με τον Τζάσι στο τιμόνι της, η θυγατρική Amazon Web Services γιγαντώθηκε απότομα, έριξε απότομα… οικονομικό μπόι, επιβεβαιώνοντας (με την σκληρή και αδυσώπητη γλώσσα των αριθμών που ψέματα δεν λένε) ότι το «υπολογιστικό νέφος» (cloud computing) αποτελεί την «κινητήρια δύναμη» πίσω από τα κέρδη, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ (σχεδόν 60%) του λειτουργικού εισοδήματος της εταιρείας.

Ο Τζάσι, ο οποίος είχε ιδρύσει την AWS το 2003, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 36 ετών και με πενιχρή εμπειρία μόλις 7-8 ετών στην Amazon, εξέλιξε σε στρατοσφαιρικό βαθμό αυτό που, όπως είχε πει εξαρχής στον Μπέζος, θα αποτελούσε το «προσωπικό του όραμα και στοίχημα μαζί».

Γιατί μπορεί η Amazon να είχε ξεκινήσει το 1994 ως online βιβλιοπωλείο, όμως το μέλλον των επιχειρήσεων είναι ρευστό και κυριαρχεί ο κανόνας της διαρκούς κίνησης: Adapt or die, δηλαδή «Προσαρμόσου [στις ανάγκες των καιρών] ή πέθανε».

Και κάπως έτσι, ο άνθρωπος που υπήρξε το δεξί χέρι του Μπέζος για πάνω από 15 χρόνια, ακολουθώντας τον παρά πόδας σε όλα του τα επαγγελματικά ταξίδια, είναι πλέον το Νο1 της Amazon με τις ευλογίες του ίδιου του… Μεγάλου Αφεντικού.

Ο 53χρονος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι παντρεμένος με την σχεδιάστρια μόδας Ελάνα Ροσέλ Κάπλαν. Με την οικογένειά του ζουν πλέον στο Σιάτλ, εκεί όπου έχει την έδρα του ο οίκος μόδας της Κάπλαν. Αμφότεροι στηρίζουν έμπρακτα το Δημοκρατικό Κόμμα, με την Ελάνα να έχει χρηματοδοτήσει την εκστρατεία πολιτικών του Δημοκρατικού Κόμματος συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, σε γενικές γραμμές είναι γνωστό το τι αναμένεται να φέρει ο Τζάσι.

Πρώτα απ’ όλα τον χαρακτήρα του.

Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ με προσωπική περιουσία που αγγίζει τα 313 εκατομμύρια ευρώ, «είναι αυθεντικός, γνήσιος και άκρως συμπαθητικός», όπως δήλωσε ο Ταϊμούρ Ρασίντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος ανάπτυξης επιχειρήσεων της AWS.

«Αλλά δεν ανέχεται να τον κοροϊδεύουν. Όσοι δεν καταβάλλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες στα επιχειρηματικά μίτινγκ, δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα«, είπε ένα υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος της AWS, ο Σκοτ Τσάνσελορ.

«[Ο Τζάσι] εμπιστεύεται πάρα πολύ την ομάδα του, αλλά πρέπει να είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος για οποιαδήποτε συνάντηση μαζί του. Είναι ένας καρχαρίας που μυρίζεται μια σταγόνα αίματος από 100 μίλια απόσταση, αν σε βρει ανέτοιμο», προσθέτει, εξαίροντας ταυτόχρονα και την κοινωνική ευαισθητοποίηση του 53χρονου.

Σε αντίθεση με τον Μπέζος που εδώ και χρόνια αποφεύγει να εκφέρει γνώμη για κοινωνικά ζητήματα, ο Τζάσι παίρνει συχνά πυκνά θέση δημοσίως για φλέγοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Λόγου χάρη, όταν τον περασμένο Μάρτιο η Μπριόνα Τέιλορ, μία 26χρονη αφροαμερικανίδα νοσηλεύτρια από το Λούισβιλ του Κεντάκι, έπεσε νεκρή από τα πυρά τριών λευκών αστυνομικών οι οποίοι εισέβαλαν στο σπίτι της στο πλαίσιο μίας έρευνας για διακίνηση ναρκωτικών, ο Αντι Τζάσι έγραψε στο Twitter πως «δεν γίνεται να επιτραπεί ο θάνατος της Μπριόνα Τέιλορ να ξεχαστεί δίχως να αποδοθούν ευθύνες. Εάν τα αστυνομικά τμήματα δεν αρχίσουν να λογοδοτούν για τους φόνους αφροαμερικανών, δεν θα έχουμε ποτέ δικαιοσύνη και αλλαγή κι ούτε θα είμαστε η χώρα που υποστηρίζουμε πως είμαστε».

Ο Τζάσι είναι επίσης υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ενώ τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης, προς το απείρως ανθρωπιστικότερο, της αρκετά σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ίσως, εντέλει, ο 53χρονος να φέρνει έναν έναν άλλον, διαφορετικό, πολύ πιο ανθρώπινο και κατανοητικό, αέρα σε μια θέση φύσει και θέσει απολιτική και κυνική όπως αυτή του CEO ενός επιχειρηματικού κολοσσού.