Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών υποχώρησε σήμερα η στερλίνα εν μέσω φόβων για ένα «σκληρό Brexit» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενιαία της αγορά που θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομία, αν και η πτώση της οδήγησε τις βρετανικές μετοχές σε άνοδο.
Η στερλίνα έχει ήδη υποχωρήσει κατά 1,7% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την Κυριακή που η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ θα ξεκινήσει έως τα τέλη του Μαρτίου του 2017.
Πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση της Μέι θα ταχθεί υπέρ της επιλογής ενός «σκληρού Brexit», το οποίο θα σημαίνει ότι η Βρετανία να βρεθεί εκτός ενιαίας αγοράς με αντάλλαγμα αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους.
Αυτό θα μπορούσε να δυσχεράνει το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο και να περιορίσει τις ξένες επενδύσεις που χρειάζονται για να χρηματοδοτηθεί το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.
Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η οικονομική δραστηριότητα αποδείχθηκε περισσότερο ανθεκτική σε σχέση με πολλές προβλέψεις, αν και πολλοί φορείς χάραξης της πολιτικής ανησυχούν για τις προοπτικές των μελλοντικών επενδύσεων.
Η λίρα αύξησε σήμερα τις απώλειές της, υποχωρώντας πάνω από 0,5% στα 1,2737 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό της από τα μέσα του 1985. Έναντι του ενιαίου νομίσματος, υποχώρησε σε χαμηλό τριετίας στις 87,65 πένες ανά ευρώ.
Η βουτιά της στερλίνας, ωστόσο, έδωσε ώθηση στις βρετανικές μετοχές. Με το φθηνότερο νόμισμα να υπόσχεται ενίσχυση των κερδών και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 ξεπέρασε τις 7.000 μονάδες για πρώτη φορά από τα μέσα του 2015.
Ο δείκτης των blue-chips έχει ενισχυθεί περισσότερο από 11% από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν το Brexit και κινείται πολύ κοντά στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 7.122,74 μονάδων.
Ακόμα πιο ενθαρρυντική ένδειξη για τους επενδυτές ήταν η άνοδος του δείκτης FTSE 250, των βρετανικών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης με έκθεση στην εγχώρια αγορά, που ανήλθε σήμερα σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, έχοντας ενισχυθεί κατά 6,5% μετά το δημοψήφισμα.
Οι εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν ωφεληθεί από τα θετικά στοιχεία και τις έρευνες για τα βρετανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν οδηγήσει πολλούς στο να επανεξετάσουν τις προβλέψεις τους για υποχώρηση της οικονομίας σε ύφεση φέτος. Οι αναλυτές επικαλέστηκαν επίσης την προοπτική περαιτέρω εξαγορών καθώς οι ξένοι επενδυτές εκμεταλλεύονται το φθηνότερο νόμισμα για να αποκτήσουν βρετανικές εταιρίες.