Προχωρά άμεσα η πώληση του του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις.
Η 30ή Σεπτεμβρίου ορίστηκε ως η ημερομηνία για τις αρχικές προτάσεις ενδιαφέροντος για το αεροδρόμιο της Αθήνας.
«Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
«Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής Κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον.
Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων. Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του ο υπουργός.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, δόθηκε εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να συνεχιστεί άμεσα η διαδικασία για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία έχει ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου φέτος. Η προθεσμία για την εν λόγω διαδικασία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά ενδέχεται να δοθεί παράταση.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, «αγκάθι» έως τώρα ήταν η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου μετά την πώληση του 30%. Με την υπογραφή «Σύμβασης Παραίτησης», το Δημόσιο θα κατέχει δύο θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ (υπό τον πρωθυπουργό) μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, και Επικρατείας, καθώς και οι αρμόδιοι υφυπουργοί.