Μήνυμα με αποδέκτη την πλευρά του ΔΝΤ αλλά και της Αθήνας έστειλε σήμερα από το συνέδριο του Economist ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν. Είναι πολύ σημαντικό είπε, για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, αφενός να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα από την ελληνική κυβέρνηση αλλά αφετέρου είναι επίσης σημαντικό να μην υπάρξουν νέες απαιτήσεις πολιτικής από την κυβέρνηση, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί.
Το κοινό μήνυμα που εξέπεμψαν Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι είναι πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να βγει από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.
«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα» είπε ο Ντ. Κοστέλο. Λίγο νωρίτερα όμως είχε υπενθυμίσει ότι το ίδιο παράθυρο ευκαιρίας είχε ανοίξει και το 2014, όταν η χώρα είχε μπει και πάλι στον τελευταίο χρόνο του τότε προγράμματος.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» χαιρετίζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. «Χρειάζεται ιδιοκτησία των όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων μας».
Από εκεί και πέρα τόνισε πως «κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σ’ αυτή τη φάση» για να προσθέσει πως όλοι ήξεραν ότι τα Μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος αναφερόμενος φυσικά στις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Η πρώτη διαφωνία φάνηκε όταν ο Φρ. Ντρούντι της ΕΚΤ ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ επανέλαβε αυτό που είπε η κεντρική τράπεζα ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα. Στη δήλωση του Eurogroup, όμως, προσέθεσε δεν υπάρχει επαρκής εξειδίκευση για βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές.
«Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από όσα ανέφερε ο πρόεδρος Μ. Ντράγκι», τόνισε ο κος Ντρούντι κλείνοντας τη συζήτηση.
Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Γ. Χουλιαράκης διαφώνησε με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ τονίζοντας ότι το Eurogroup έδωσε τη δυνατότητα παραμετροποίησης των τριών αγνώστων στην εξίσωση για το DSA, δηλαδή των πλεονασμάτων, της ανάπτυξης και των μέτρων για το χρέος. «Όλοι μπορούν να προσθέσουν τα νούμερα και να κάνουν τους υπολογισμούς τους. Υπάρχει επαρκής καθαρότητα», τόνισε ο υπουργός και επανέλαβε ότι το QE είναι επιθυμητό, το επιδιώκουμε αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο για την έξοδο στις αγορές.
«Καθοριστικός παράγοντας είναι το QE. Θα ζητήσω από τον Φραντσέσκο να αναθεωρήσουν τα δεδομένα», είπε.