Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βελγικού, του ολλανδικού και του εξειδικευμένου στα ευρωπαϊκά θέματα Τύπου βρίσκεται το ζήτημα των διαβουλεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερη αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ως «ένα απόστημα που πυορροεί εκ νέου» χαρακτηρίζεται «η ελληνική κρίση» από τη βελγική εφημεριδα De Tijd, η οποία εκτιμά ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρεθεί αυτή τη στιγμή λύση εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη.

Για κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης κάνει λόγο και ρεπορτάζ της ολλανδικής εφημερίδας De Volkskrant υπό τον τίτλο «Μυστική διάσκεψη για την Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός». Επισημαίνεται πως ενώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι «μυστικές», «έκτακτες» συναντήσεις/διασκέψεις για την Ελλάδα είχαν εξαφανιστεί από το προσκήνιο, κάνουν τώρα εκ νέου την εμφάνισή τους ύστερα από πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κανόνισε τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται χαρακτηριστικά πως ο χρόνος «επείγει» προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ελλάδας και να πειστεί να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (για τις οποίες είχε ήδη δεσμευτεί) σχετικά με το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Κι όλα αυτά, παρατηρεί ο αρθρογράφος, πρέπει να συμβούν πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup (20 Φεβρουαρίου). Από εκεί και ύστερα, υπενθυμίζει, ξεκινά η προεκλογική περίοδος σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες συμβιβαστικών λύσεων. Επισημαίνεται εξάλλου πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «κάθε άλλο παρά ρόδινη», όπως αποδεικνύει η έκθεση του ΔΝΤ, καθώς η χώρα εξακολουθεί να ταλανίζεται από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, ενώ το χρέος της δεν είναι βιώσιμο.

Από την άλλη, η εφημερίδα LA LIBRE BELGIQUE φιλοξενεί, σε δημοσίευμά της για την Ελλάδα υπό τον τίτλο «Κανένα δεν συμφέρει να βρίσκεται η Ελλάδα στην ατζέντα», δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρουγκαλου ο οποίος δηλώνει βέβαιος ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε ένα πακέτο που θα αντιπροσωπεύει έναν έντιμο συμβιβασμό και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου» δηλώνει ο Έλληνας υπουργός.

Ο δρόμος, ωστόσο, είναι γεμάτος εμπόδια, σημειώνει το δημοσίευμα, μεταξύ των οποίων «οι διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα, τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ σε σχέση με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις (στην αγορά εργασίας και στην ενέργεια) και τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, κατάσταση η οποία απειλεί να περιπλέξει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΕΕ και ΔΝΤ».

Η Αθήνα και το ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ οι Ευρωπαίοι αρνούνται να κάνουν λόγο για μείωσή του, με πρώτο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτό θα υποχρέωνε την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αφού κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα χρέη του άλλου.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, αναφέρει το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε έχει δίκιο να λέει ότι είναι αδύνατο το κούρεμα μέσα στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι αυτό που ζητάει η Ελλάδα είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και κατόπιν το άνοιγμα της συζήτησης με τους εταίρους για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ο Έλληνας υπουργός υποστηρίζει ακόμα ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιδιώκει μία στρατηγική: μία μικρότερη ευρωζώνη, χωρίς τις χώρες του Νότου, γι΄ αυτό και πίεσε για Grexit το 2012 και το 2015 και, ακόμα και αν δεν το παραδέχεται ανοιχτά, αυτός είναι ο στόχος του και τώρα, πράγμα που είναι εξαιρετικά ανεύθυνο για τον ελληνικό λαό και για την Ευρώπη.