Σκληρό ροκ από τους δανειστές, οι οποίοι στη διάρκεια των πρώτων 24ώρων της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά προβάλλουν απαιτήσεις στο φλέγον θέμα των εργασιακών αλλά και σε εκείνα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τον ακατάσχετο λογαριασμό και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Η αίσθηση που δίνεται σε κυβερνητικούς κύκλους αλλά και στους κοινωνικούς εταίρους -με τους τελευταίους συναντήθηκαν χθες οι θεσμοί- είναι πως το κουαρτέτο επιδιώκει να μπλοκάρει τη δεύτερη αξιολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
Το νέο και πρόσφατο κρούσμα της αδιαλλαξίας που επιδεικνύουν οι επικεφαλής των δανειστών είναι οι χθεσινές διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) αλλά και τη ΓΣΕΕ για τα εργασιακά.
Εκφραστής της σκληρής τους στάσης ήταν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, όπως αναφέρουν πηγές στο «Έθνος», δείχνοντας έναν διαφορετικό ρόλο σε σχέση με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. «Ξεχάστε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη μορφή που ξέρατε», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο Ιρλανδός, αφήνοντας έκπληκτους τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι ανέμεναν την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ να είναι πρωταγωνίστρια στις σκληρές θέσεις για τα εργασιακά.
Ο κ. Κοστέλο επέμενε περιγράφοντας το καθεστώς που ισχύει στα 22 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό μετά από γνωμοδότηση των κοινωνικών εταίρων και αυτός θα νομοθετείται από την κυβέρνηση.
Οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αντέτειναν στον κ. Κοστέλο πως «το καθεστώς αυτό ισχύει και σήμερα στη χώρα μας χωρίς να έχει οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας». Τόνισαν μάλιστα ότι η όποια υποχώρηση (σ.σ. ανεργίας) είναι «εικονική» με δεδομένη τη μετανάστευση 300.000 Ελλήνων.
Για τις απολύσεις
Οι θεσμοί ζήτησαν τη γνώμη των εργοδοτών ως προς το μειωμένο ωράριο εργασίας αντί ομαδικών απολύσεων. Ο κ. Καββαθάς ήταν δηκτικός στον κ. Κοστέλο λέγοντας πως «δεν μας ενδιαφέρει το θέμα των ομαδικών απολύσεων γιατί εμείς έχουμε κάνει… αφού έκλεισαν 250.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας…».
Ο κ. Κοστέλο επίσης, λένε οι πληροφορίες, ζήτησε την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ανοίγοντας θέμα ως προς τον τρόπο λήψης απόφασης για την προκήρυξη απεργίας. Είπε πως θα πρέπει η απόφαση να συνοδεύεται από το 50% συν 1 των εργαζομένων. Το ίδιο φέρεται να απαίτησε και για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με αποτέλεσμα να τάσσεται υπέρ των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Μπλόκο για προνοιακά επιδόματα, ακατάσχετο και εξωδικαστικό
Την ίδια παρελκυστική τακτική με την προβολή ακραίων θέσεων ακολουθούν οι δανειστές και στα θέματα των προνοιακών επιδομάτων, του ακατάσχετου λογαριασμού και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Χθες συνεχίστηκε το ασφυκτικό πρέσινγκ από τους εκπροσώπους των θεσμών και στο μεικτό κυβερνητικό κλιμάκιο των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας όταν επί τάπητος τέθηκε το καυτό ζήτημα της αναδιάρθρωσης του Προνοιακού Χάρτη και της χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οι δανειστές αμφισβητούν ότι η υπερ-απόδοση των φορολογικών εσόδων του 2016 (ένα δισ. πάνω από τον στόχο) είναι αρκετή και σε μεγάλο βαθμό μόνιμου χαρακτήρα για να εξασφαλίσει τους πόρους για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ και εμμένουν στην «καλύτερη στόχευση» συγκεκριμένων επιδομάτων, παροχών σε χρήμα ή και σε είδος βάζοντας παράλληλα θέμα μείωσης του αφορολόγητου ορίου.
Σκληρές είναι οι απαιτήσεις τους και στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των επιχειρηματικών χρεών. Ζητούν να μην ισχύει η προσωρινή παύση των καταδιωκτικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών που καταφεύγουν στο νέο πλαίσιο διευθέτησης των χρεών, ενώ επιμένουν στο να διαγράφονται όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο ακόμη κι εκείνες από τη μη καταβολή ΦΠΑ και εισφορών υπέρ Τρίτων. Πιο αυστηρά θέλουν επίσης και τα κριτήρια υπαγωγής των επιχειρήσεων στον μηχανισμό ώστε να αποκλείονται μικρές επιχειρήσεις.
Για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό η πρότασή τους είναι να αφορά μόνο υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές τους προς ιδιώτες και το Δημόσιο.