Τον κίνδυνο να υπάρξει πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα επεσήμαναν εντός του Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς και οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέρασε το μνημόνιο, ωστόσο βγήκε φανερά τραυματισμένη από τη διαδικασία της Βουλής.
«Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν δύσκολοι. Έθεσαν σε δοκιμασία την υπομονή των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις και ακόμη περισσότερο εκείνη των πολιτών μας. Φθάσαμε πολύ κοντά στην άβυσσο», σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την έγκριση της συμφωνία Αθήνας – δανειστών από το Eurogroup.
«Αλλά σήμερα, είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι όλα τα μέρη τήρησαν τις δεσμεύσεις τους» και «το μήνυμα του Eurogroup είναι σαφές: σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει με τρόπο αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η συμφωνία η οποία συνήφθη στην Ευρωομάδα είναι «ουσιώδης για να αρθούν οι αβεβαιότητες οι οποίες έριχναν το βάρος τους στην Ελλάδα εδώ και έξι μήνες και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», έκρινε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε ότι «αυτό που είναι το σημαντικό πλέον είναι να εφαρμοστεί πλήρως» το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε.
Από την άλλη πλευρά οι εταίροι της Αθήνας είναι ανήσυχοι, όπως το έθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος, για τον «κίνδυνο πολιτικής αστάθειας» στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε προτείνει την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Eurogroup χθες Παρασκευή.
«Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε», τόνισε ο Σόιμπλε. «Αυτή είναι μια ευκαιρία», σημείωσε, κρίνοντας ότι «θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να μην αξιοποιηθεί».
«Αυτό όμως που έχει αποφασιστική σημασία είναι η Ελλάδα να κάνει αυτό που λέει ότι θα κάνει», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εκτίμησε πάντως ότι επρόκειτο για «μια καλή ημέρα», παρά τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει αρχικά.
Ο Σόιμπλε ήταν ανάμεσα σε πολλούς υπουργούς Οικονομικών χωρών μελών της ευρωζώνης που τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης.