Στον έλεγχο των πιστωτών της πέρασε η βρετανική αλυσίδα λιανεμπορίου Debenhams, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπαγωγής της σε καθεστώς διαχείρισης, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC και το πρακτορείο Reuters.
Η Debenhams, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πολυκαταστημάτων στη χώρα, πάλεψε με μια σημαντική επιβράδυνση στις πωλήσεις, υψηλά ενοίκια και διογκούμενο χρέος, και βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δύσκολη μάχη με τον μεγαλύτερο μέτοχό της, την Sports Direct του Μάικ Άσλεϊ, για το ποιος θα έχει τον έλεγχο.
Η Debenhmans έχει 166 καταστήματα, τα οποία σε πρώτη φάση θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αν και περίπου 50 καταστήματα ήδη προορίζονταν για λουκέτο κάποια στιγμή στο μέλλον. Ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά, οι διαχειριστές –ο διορισμός των οποίων σηματοδοτεί μια ακόμα κατάρρευση επιχείρησης στο βρετανικό κλάδο του λιανεμπορίου— δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν με το σχέδιο για πώληση των περίπου 50 καταστημάτων που είχαν χαμηλές επιδόσεις. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με το Reuters, θέτει σε κίνδυνο περίπου 4.000 θέσεις εργασίας.
Στους πιστωτές της περιλαμβάνονται βρετανικές τράπεζες, όπως η Barclays και η Bank of Ireland, καθώς και αμερικανικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund). Οι δανειστές της αναλαμβάνουν τώρα τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της και θα κοιτάξουν να την πουλήσουν, με τους μετόχους να χάνουν τις επενδύσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό σχεδόν 30% που κατείχε ο Άσλεϊ στην εταιρία, η απόκτηση του οποίου κόστισε περίπου 150 εκατ. λίρες, εξανεμίζεται.