Την ώρα, που το ζητούμενο για τη χώρα μας, την οικονομία της και τους πολίτες της παραμένει η προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μπουν οι βάσεις για βιώσιμη και σε στέρεες βάσεις ανάπτυξη, κάποιοι επιμένουν να βάζουν εμπόδια, ακόμα και σε επενδύσεις ύψιστης σημασίας και μεγάλου βεληνεκούς.
Η περίπτωση της επένδυσης της Enel στον Καφηρέα, στη Νότια Εύβοια, για τη δημιουργία αιολικού πάρκου, στην οποία έβαλε φρένο το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, όχι μόνο στον κλάδο των εν Ελλάδι επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην αιολική ενέργεια, αλλά ακόμα και σε ανταγωνιστές του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού.
Μάλιστα, δεν πρόκειται απλά για μια προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, υπέρ της προσφυγής ενός Συλλόγου για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας και τριών κατοίκων της Καρύστου, αλλά για το δικαστικό μπλόκο σε μια επένδυση, η οποία έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες, από 25(!) διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και την υπουργική έγκριση, μέσω 27 σχετικών αποφάσεων του υπ. Ενέργειας. Πρόκειται για αποφάσεις, που ενέκριναν πλήρως τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του έργου (σκεφτείτε μόνο ότι οι επενδυτές προσαρμόζονταν διαρκώς, επί 2,5 χρόνια, στις διαρκείς τροποποιήσεις, που επέβαλε το τοπικό Δασαρχείο, προκαλώντας αλλεπάλληλες καθυστερήσεις).
Πρόκειται για απόφαση, που σταματά προσωρινά μια επένδυση, η οποία έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, με την ιταλική εταιρεία να έχει ήδη καταβάλει τα χρήματα, που απαιτούνται, για την προμήθεια των ανεμογεννητριών.
Επένδυση, που υλοποιείται, στηρίζοντας την ελληνική βιομηχανία, δεδομένου ότι η προμήθεια του – 43 χιλιομέτρων – υποθαλάσσιου καλωδίου ανατέθηκε σε θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια, του ομίλου Στασινόπουλου.
Επιπλέον, στηρίζει και την τοπική οικονομία, καθώς – από τα 300 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το κόστος της επένδυσης – έργα 150 εκατομμυρίων έχουν ανατεθεί σε τοπικούς εργολάβους.
Πολύ απλά, επί δύο χρόνια, στην κατασκευή του έργου θα δουλεύουν δεκάδες συνεργεία και πάνω από χίλια άτομα, με προφανή πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία της περιοχής, τόσο βραχυ-μεσοπρόθεσμα (δεδομένης της παρουσίας όλων αυτών των εργατών εκεί), όσο και μακροπρόθεσμα, καθώς – όπως προβλέπεται – στο Δήμο της περιοχής θα αποδίδεται το 3% του ετήσιου τζίρου του Πάρκου.
Το έργο σε αριθμούς
- Επένδυση 300 εκατ. ευρώ
- Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι
- Παραγωγή 483GWh/χρόνο
- Κάλυψη αναγκών 129.000 νοικοκυριών
- Αποφυγή εκπομπής 433.000 τόνων CO2/χρόνο
Η απόφαση αυτή εκθέτει τη χώρα μας ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι η Enel ήθελε να συνδυάσει την τελετή εγκαινίων με την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, στις 15 Σεπτεμβρίου! Πώς, όμως, να γίνει αυτό, αφού η απόφαση του ΣτΕ θα ληφθεί τον Οκτώβριο και μέχρι τότε δεν μπορεί να συνεχιστεί καμία εργασία;
«Μην επενδύετε στην Ελλάδα»
Αυτό είναι το μήνυμα, που στέλνεται με την προσωρινή διαταγή του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Ποιος θα θελήσει να επενδύσει στη χώρα μας, όταν βλέπει ότι κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων ετών, η οποία – επαναλαμβάνουμε – έχει λάβει το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων;
Πώς η οικονομία θα οδηγηθεί στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, όταν τα δικαστήρια ικανοποιούν τα αιτήματα τοπικών μειοψηφιών, εκδίδοντας – με περισσή ευκολία – προσωρινές διαταγές, που βάζουν φρένο σε τόσο μεγάλα έργα;
Πώς οι πολίτες, που μαστίζονται από την ανεργία, θα βρουν δουλειά;
Πώς θα απεξαρτηθούμε σταδιακά από το λιγνίτη, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όταν αυτή είναι η αντιμετώπιση σε επενδύσεις;
Όλα αυτά πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη της η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία και θα δικάσει την αίτηση αναστολής, που έχει υποβάλει η ιταλική εταιρεία.