Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της Credit Suisse, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο» τον πανικό που προκλήθηκε την Τετάρτη με την ελβετική τράπεζα και οδήγησε στην κατάρρευση της μετοχής και τελικά στο αίτημα για κρατική ενίσχυση.
«Αν κοιτάξετε πώς έπεσε ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι απλώς έψαχναν για δικαιολογίες» είπε ο Αμάρ Αλ Χουνταϊρί, στο αμερικανικό δίκτυο CBS την Πέμπτη. «Είναι πανικός, λίγος πανικός… Πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητο, είτε πρόκειται για την Credit Suisse είτε για ολόκληρη την αγορά», σχολίασε στην εκπομπή «Capital Connection».
Υπενθυμίζεται πως ήταν ο Αμάρ Αλ Χουνταϊρί που πυροδότησε την Τετάρτη το «ράλι» πτώσης της μετοχής της Credit Suisse, όταν ανακοίνωσε επίσημα πως παρά τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας δεν πρόκειται να υπάρξει χρηματοδοτική ένεση.
Οι νέες δηλώσεις του έρχονται λίγη ώρα αφότου η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι λαμβάνει «αποφασιστική δράση» για να δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (53,68 δισεκατομμύρια δολάρια), με την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας να έχει προσφερθεί για τη χορήγηση του εν λόγω ποσού.
Ο Αμάρ Αλ Χουνταϊρί απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς περί επανάληψης του εφιαλτικού 2008 με τραπεζικό «ντόμινο» που οδήγησε στη διεθνή οικονομική κρίση. Όπως τόνισε, αναφερόμενος στην πτώχευση της Silicon Valley Bank, τα μέτρα που έλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την προστασία των καταθετών έδωσαν τέλος σε περαιτέρω φόβους μετάδοσης.
«Είχαμε μια αποτυχία την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είδαμε το 2008. Αυτό είναι μόνο ένα μεμονωμένο περιστατικό, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αποκλείσει κάθε πιθανότητα διάχυσης», σημείωσε.
Σχετικά με την άρνησή περαιτέρω «βοήθειας» στην Credit Suisse, ο Αμάρ Αλ Χουνταϊρί υπογράμμισε πως «ουδέποτε έγιναν συζητήσεις με την Credit Suisse για παροχή βοήθειας». «Δεν ξέρω από πού προήλθε η λέξη ‘βοήθεια’, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας δεν πρόκειται να αυξήσει το μερίδιό της πέρα από το σημερινό 9,9%. «Το μήνυμα δεν έχει αλλάξει, είναι το ίδιο από τον Οκτώβριο» τόνισε και εξήγησε: «Ακόμα κι αν το θέλαμε, υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές από κανονιστική άποψη και από πλευράς συμμόρφωσης».