Βουτιά έως 24% κατέγραψε η μετοχή της μεγάλης ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, κινούμενη κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 ελβετικών φράγκων και αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην αγορά, που σήμανε συναγερμό μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, με αρκετούς να εκφράζουν φόβους πως θα μπορούσε να επαναληφθεί το καταστροφικό σενάριο της οικονομικής κρίσης του 2008.
Τα δύο «όχι» που ενίσχυσαν τον πανικό
Ο επικεφαλής της Saudi National Bank (SNB), που κατέχει το 9,9% των μετοχών στην ελβετική τράπεζα, τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα χρηματοδοτική ένεση. «Η απάντηση είναι ξεκάθαρα “όχι”. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, με τον κυριότερο να αφορά το εποπτικό πλαίσιο», είπε.
«Δεν μπορούμε γιατί θα πηγαίναμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα», πρόσθεσε μιλώντας στο Reuters ο Ammar Al Khudairy. Σημειώνεται πως η SNB ελέγχεται σε ποσοστό 37% από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.
Νωρίτερα, είχε αποκλειστεί και το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, με τον πρόεδρο της Credis Suisse, Άξελ Λίμαν, να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα.
Οι φόβοι και οι ανησυχίες από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank έχουν προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρότι οι ειδικοί εκτιμούσαν τα προηγούμενα 24ωρα πως ο κίνδυνος ενός «ντόμινο», αντίστοιχου με αυτό της οικονομικής κρίσης του 2008, είναι περιορισμένος.
«Οι αγορές είναι άγριες. Περνάμε από τα προβλήματα των αμερικανικών τραπεζών σε εκείνα των ευρωπαϊκών τραπεζών, αρχής γενομένης της Credit Suisse», δήλωσε στο Reuters o Carlo Franchini, επικεφαλής θεσμικών πελατών της Banca Ifigest στο Μιλάνο.
«Αυτό παρασύρει προς τα κάτω ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη. Οι μετοχές επιτάχυναν τις απώλειες μετά τις δώσεις των Σαουδαράβων (σ.σ. περί μη χρηματοδοτικής ένεσης) …Πιστεύω ωστόσο ότι η κρίση της Credit Suisse μπορεί να λυθεί και η τράπεζα δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει», δήλωσε ο Franchini.
Η Credit Suisse παρέσυρε στο «κόκκινο» και τις υπόλοιπες τράπεζες
Η πτώση της μετοχής της Credit Suisse παρέσυρε και τον γενικό ευρωπαϊκό δείκτη των τραπεζικών μετοχών, ο οποίος από το πρωί κινείται στο «κόκκινο» και έφτασε μέχρι και το -6,1%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου.
Ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 14% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης, που σύμφωνα με το Reuters, αυτό σημαίνει απώλειες άνω των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ενδεικτικό του πανικού που προκλήθηκε είναι πως οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Στον «πάγο» μπήκαν αυτόματα και οι μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων οι UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi.
Σε πρώτη φάση η πτώση της Credit Suisse παρέσυρε και τις υπόλοιπες ελβετικές τράπεζες. Ενδεικτικά η μετοχή της UBS υποχώρησε κατά 6,8%. Ακολούθησε και η πτώση των γαλλικών τραπεζών. «BNP Paribas» και «Societe Generale» υποχώρησαν και οι δύο πάνω από 11%. Η ισπανική τράπεζα «Banco de Sabadell» σημείωσε πτώση 9% και η γερμανική «Commerzbank» υποχώρησε σχεδόν 10%, ενώ οι μετοχές της «Deutsche Bank» υποχώρησαν κατά 8,4%.
«Το γεγονός παραμένει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, και ειδικά οι μεγαλύτερες, έχουν πολύ καλύτερη διαχείριση του κινδύνου, κάτι που έκανε τις αμερικανικές τράπεζες των ΗΠΑ να καταρρεύσουν, και επιπλέον έχουν ρευστότητα», δήλωσε ο Jerome Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, θέλοντας να καθησυχάσει τους επενδυτές.