Με αιχμή την ακρίβεια και τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 24ωρη απεργία. Ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, μίλησε στο Newsbeast και παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ασκείται νόμιμα το δικαίωμα της απεργίας από τους εργαζόμενους.
Η συμμετοχή του εργαζομένου σε νόμιμη απεργία, αναστέλλει και την υποχρέωση του εργοδότη περί καταβολής του μισθού. «Η μη καταβολή του μισθού κατά τη διάρκεια της απεργίας εξηγείται από τη στενή ανταλλακτική σχέση μεταξύ μισθού και εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Τσουκαλάς. Έτσι εφ’όσον ο εργαζόμενος με δική του πρωτοβουλία απέχει από την εργασία, δεν θα πληρωθεί. «Η απώλεια του μισθού, είναι η θυσία του εργαζόμενου για την άσκηση στο δικαίωμα να απεργήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Τσουκαλάς, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να παρακρατήσει τις αποδοχές που αναλογούν στις ημέρες της απεργίας. «Για κάθε μέρα απεργίας θα παρακρατούνται τόσο ωρομίσθια όσες και οι ώρες εργασίας κάθε συγκεκριμένης ημέρας απεργίας» σημείωσε ο δικηγόρος. Αν η απεργία καταλαμβάνει ορισμένες μόνο ώρες του ημερήσιου ωραρίου(στάση εργασίας) τότε ο εργοδότης θα παρακρατήσει τόσα ωρομίσθια, όσες και οι ώρες της απεργίας.
Υπολογισμός ωρομίσθιου
Το ωρομίσθιο προκύπτει, από την διαίρεση των 6/25 του μηνιαίου μισθού με το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας. Για όσους αμείβονται με με ημερομίσθιο, το ωρομίσθιο προκύπτει από την διαίρεση του ποσού των 6 ημερομισθίων με το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας.
Όπου ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει στην εργασία του για λόγους ανωτέρας βίας, που δεν ευθύνεται ο ίδιος, δεν είναι δική του η υπαιτιότητα, όπως η απεργία στα ΜΜΜ και η επιχείρηση όπου εργάζεται παραμένει ανοιχτή τότε αμείβεται κανονικά.
«Οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους» επισήμανε ο εργατολόγος. Αν όμως διαθέτει δικό του μεταφορικό μέσο και δεν επιθυμεί να απεργήσει, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει για να πάει στην εργασία του, είπε η κύριος Τσουκαλάς.