Ο Σεπτέμβριος έκανε την εμφάνιση του και μαζί οι νέες ενισχύσεις του κράτους για το ηλεκτρικό ρεύμα. Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συσκέπτονται με για να δουν πώς θα βγει ο φετινός χειμώνας, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. ψάχνουν να βρουν λύσεις και μέτρα για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών, στη σκιά των απειλών Πούτιν για «κλείδωμα» της στρόφιγγας του φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο αν δεν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η φοροτεχνικός, κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη μίλησε στο Newsbeast, για τα bonus στους λογαριασμούς ρεύματος.

Φιλοθέη Μακριδάκη
Η φοροτεχνικός, κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη

«”Πονοκέφαλος” παραμένει η δημοσιονομική στενότητα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο “τσουνάμι” της ενεργειακής ακρίβειας που έρχεται» τονίζει η κυρία Μακριδάκη. Σύμφωνα με την φοροτεχνικό, το υπουργείο Ενέργειας έχει επεξεργαστεί ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης. Αναφορικά με τις επιδοτήσεις αλλά και τα πόσα χρήματα θα πληρώσουμε το μήνα στους λογαριασμούς ρεύματος επισήμανε:

Τα ποσά της επιδότησης φτάνουν το 94% των αυξήσεων:

Η επιδότηση αφορά

  • όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας
  • για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης
  • χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
  • ανεξαρτήτως παρόχου
  • για περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές
    Κάποια παραδείγματα που θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε τα ποσά της
    ενίσχυσης είναι τα εξής:
    Έστω ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 KWh/μήνα θα πλήρωνε:
  • Χωρίς την κρατική επιδότηση: 315 ευρώ
  • Με την κρατική επιδότηση: 60 ευρώ
    Μια μικρομεσαία επιχείρηση μέχρι 35 KVa
    με κατανάλωση 2000 KWh /μήνα θα πλήρωνε:
  • Χωρίς την κρατική επιδότηση: 1600 ευρώ
  • Με την κρατική επιδότηση: 392 ευρώ

Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Για το Αγροτικό Τιμολόγιο

H επιδότηση είναι στα 639 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Εκπτώσεις σε όσους μειώσουν την κατανάλωση

«Εκπτώσεις σε όσους μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, παράλληλα με κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, προωθεί η κυβέρνηση» ανέφερε η κιυρία Μακριδάκη.

Πιο συγκεκριμένα όπως διευκρινίζει η φοροτεχνικός «την περαιτέρω μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος για όσους εξοικονομούν ενέργεια σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για το 2023» είπε και πρόσθεσε: «Η επιδότηση θα προκύπτει με βάση την κατανάλωση. Επίσης, όσοι εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους καταναλωτές».

Τι ισχύει σε όσους έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς και άλλαξαν πάροχο

«Αρκετοί είναι αυτοί ανησυχούν με το τι θα γίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν αφήσει απλήρωτους και άλλαξαν πάροχο αφήνοντας χρέη στον προηγούμενο» ανέφερε η κυρία Μακριδάκη. Για όσους δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η φοροτεχνικός διευκρινίζει:

«Σε κανέναν καταναλωτή που άλλαξε πάροχο και έχει οφειλές στον προηγούμενο πάροχο δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα» είπε η κυρία Μακριδάκη.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας:

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια, μια η πανδημία, μια ο πόλεμος , έχουν πληγεί οι περισσότερες ανεπανόρθωτα και θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλο πρόβλημα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Επίσης αναμένουμε την αναδρομική φορολογία των υπερκερδών για το προηγούμενο διάστημα, των εταιρειών ενέργειας τα οποία θα φορολογηθούν με 90%. Εδώ θα είμαστε να παρατηρούμε, να συζητούμε, να σχολιάζουμε και να πιέζουμε προς το συμφέρον της πολιτεία και του κάθε πολίτη την όποια εξέλιξη.