Οι εισπράξεις από τον τουρισμό, αναμένεται να διαμορφώσουν το νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών που προετοιμάζει για το φθινόπωρο η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο, ποντάρει στα αυξημένα τουριστικά έσοδα τα οποία θυμίζουν μέρες του 2019 για τη δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου ο οποίος θα χρηματοδοτήσει τις νέες παρεμβάσεις.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι εισπράξεις από τον τουρισμό «τρέχουν» με μεγάλη ταχύτητα και δεν αποκλείεται φέτος να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη «χρυσή» χρονιά του 2019. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, τότε τα τουριστικά έσοδα θα καταγράψουν άλμα και θα κινηθούν στην περιοχή των 20 δισ. ευρώ εκ των οποίων μπορεί να δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος 1 έως 1,5 δισ. ευρώ.
Η απελευθέρωση του δημοσιονομικού χώρου θα βοηθήσει στην υλοποίηση μέτρων όπως:
- Ο τρίτος γύρος του Fuel pass έως το τέλος του 2022.
- Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης εν όψει του δύσκολου χειμώνα.
- Μια νέα επιταγή ακρίβειας για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από το ράλι των καυσίμων και την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Με δεδομένο ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό ο οποίος προέβλεπε έσοδα στο 80% του 2019, θα υπάρξει και μια θετική έκπληξη για το ΑΕΠ για το σύνολο του έτους και άρα θα υπάρχει και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για θετικά μέτρα. Τα περίπου 7 δισ. ευρώ που χωρίζουν τα τουριστικά έσοδα του 2019 (18,2 δισ. ευρώ) από τα περυσινά (11 δισ. ευρώ), φαίνεται ότι θα καλυφθούν σχετικά εύκολα.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ανοίξει το παράθυρο των πρόσθετων μέτρων στήριξης και εκτιμά πως το Σεπτέμβριο «θα δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα, να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα, που αν ανέβει κι άλλο, θα έχουμε κι άλλες παρεμβάσεις και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης». Σε ερώτηση για το αν τα μέτρα θα είναι πριν ή μετά τις εκλογές, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως “ο σχεδιασμός είναι σχεδιασμός τετραετίας.
Τουρισμός και οικονομία
Η μεγάλη δυναμική του τουρισμού στην οικονομία αρχίζει και γίνεται εμφανής σε όλα τα στοιχεία. Με βάση μάλιστα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Απρίλιο ήταν αυξημένα κατά 19% σε σχέση με τα έσοδα του 2019.
Την προωθητική δύναμη του τουρισμού για την οικονομία αναδεικνύει η τελευταία έκθεση της Eurobank. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Απριλίου 2022, ποσοστό ανεργίας και απασχόληση Απριλίου 2022, κατά κεφαλήν ΑΕΠ 2021) αλλά και η ανακοίνωση του Eurogroup στις 16 Ιουνίου 2022 σύμφωνα με την οποία την οποία η ενισχυμένη εποπτεία δεν θα παραταθεί πέραν της προγραμματισμένης λήξης στις 20 Αυγούστου 2022, εκπέμπουν σημαντικά μηνύματα για τις βραχυχρόνιες προοπτικές και τις μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη Eurobank η ανάκαμψη του τουρισμού τονώνει τη ζήτηση στην οικονομία και η απασχόληση παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση. Το τελευταίο αποτέλεσμα συνδέεται και με τα μέτρα στήριξης (ποσοστό ανεργίας στο 12,5%).