Παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2022 έως τις 29 Ιουλίου αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμα υποβάλει δήλωση.
Ειδικότερα, με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15:00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε χρονιά (στις 30 Μαρτίου 2022) η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν.
Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος – Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου 3%
Σημειώνεται ότι η παράταση δεν επηρεάζει την προθεσμία πληρωμής του φόρου. Η πρώτη δόση ή η εξόφληση του ποσού με έκπτωση 15% λήγει στις 29 Ιουλίου.
Φέτος ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.
Πιο αναλυτικά, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
«Κλειδί» για να ξεκλειδώσει το Fuel pass είναι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Για να λάβει κάποιος το επίδομα καυσίμων, είναι απαραίτητη η υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί το ποσό που θα λάβει.
Για ένα άτομο το εισόδημα που δηλώνει στη φετινή φορολογική δήλωση στην Εφορία δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Για ζευγάρι το όριο αυξάνεται στα 33.000 ευρώ και κατά 3.000 για κάθε παιδί.
Η ΑΑΔΕ εισήγαγε «μικρές» αλλαγές στις δηλώσεις και αφορούν στους εξής κωδικούς:
- Κωδικός 087 που αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν και πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
- Κωδικοί 818, 820 και 822 οι οποίοι συμπληρώνονται από τον/τη σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.
- Κωδικοί 633-634 στους οποίους δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε ΑΕΙ στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΕΙ και οι οποίοι δεν ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Κωδικός 033 που συμπληρώνεται από τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο και τα μη κοινά τέκνα του.
- Κωδικοί 043-044 για όσους έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.
- Κωδικοί 873-874 όπου αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.
- Κωδικοί 081, 082, 083 όπου στο ενοίκιο που καταβλήθηκε για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
- Κωδικοί 084, 085, 086 όπου για ενοίκιο που καταβλήθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.