Με τις τιμές των καυσίμων να κάνουν ράλι και να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και την ακρίβεια να «ροκανίζει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών η κυβέρνηση κλειδώνει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης.

Οι νέες παρεμβάσεις έρχονται για να περιορίσουν κυρίως τις φωτιές που έχουν ανάψει στη τσέπη των καταναλωτών οι τιμές της βενζίνης. Το κυβερνητικό σχέδιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες περιλαμβάνει επέκταση και διεύρυνση της επιδότησης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας στα αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά αλλά και στοχευμένες και προσωρινές μειώσεις στο ΦΠΑ σε είδη διατροφής όπως το ψωμί.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η «φωτιά» των ανατιμήσεων στην αγορά με επίκεντρο τα καύσιμα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη νέων αντισταθμιστικών στο πληθωρισμό μέτρων με όπλο τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούν η ταχύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο και η θετική πορεία του προϋπολογισμού με το υψηλό πλεόνασμα εσόδων. Ωστόσο τα ίδια στελέχη αποκλείουν κατηγορηματικά μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα λόγω του μεγάλου κόστους στον προϋπολογισμό και του αμφίβολου αντίκτυπου στις «τσέπες των καταναλωτών»

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνει χρονική παράταση του μέτρου της επιδότησης στη βενζίνη με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού και του αριθμού των δικαιούχων και επέκταση με ενδεχόμενη αναπροσαρμογή της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία. Παράλληλα εξετάζονται η διανομή νέας επιταγής ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριών μέσα στο καλοκαίρι και ανάλογα με την ένταση των ανατιμήσεων. Επίσης υπάρχουν και προτάσεις για επιδότηση της βενζίνης στην αντλία και προσωρινές και στοχευμένες μειώσεις στο ΦΠΑ σε τρόφιμα ωστόσο συγκεντρώνουν μικρές πιθανότητες υλοποίησης λόγω του υψηλού κόστους για τα δημόσια ταμεία.

Ειδικότερα τα σενάρια προβλέπουν:

  1. Το επίδομα για τη βενζίνη με τη σημερινή μορφή θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ακόμη δύο μήνες. Παράλληλα θα ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων με την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στη περιοχή των 40.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα και πιθανόν με αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ το τρίμηνο από 30 έως 50 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αύριο κλείνει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν την επιδότηση καυσίμων για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.
  2. Συνέχιση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο που σήμερα ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο και με τον ΦΠΑ στα 15 λεπτά ενώ δεν αποκλείεται και αύξηση του ποσού.
  3. Χορήγηση νέου έκτακτου «μποναμά» ύψους 200 ευρώ κατά τα πρότυπα του επιδόματος που δόθηκε το Πάσχα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται με σφοδρότητα από την ακρίβεια

Επισημαίνεται ότι έως τις 16 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass για τις αιτήσεις για την επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ και θα παραμείνει ενεργή μέχρι το τέλος του μήνα ενώ το ποσό αναμένεται να πιστωθεί στους δικαιούχους στις αρχές Ιουλίου.