Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας ξεκίνησε για την ελληνική οικονομία. Η τελευταία 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αρχίζει μέσα στην εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και αναμένεται να ολοκληρωθεί με διαδικασίες εξπρές στις 6 Απριλίου με τη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στο τραπέζι της Αθήνας με τους θεσμούς θα βρεθεί η πρόοδος της Ελλάδας σε μια σειρά από ορόσημα και μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και που η εκπλήρωση τους θα σημάνει την απαγκίστρωση της ελληνικής οικονομίας από την εποπτεία. Παράλληλα θα συζητηθεί ο χρόνος εκταμίευσης των δύο τελευταίων δόσεων που εκκρεμούν από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την «συγχώνευση» των δύο δόσεων που απομένουν ύψους 1,5 δις. ευρώ και την καταβολή τους το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι μία δόση αφορά την 14η αξιολόγηση που θα εκταμιευθεί από το συμβούλιο υπουργών τον Ιούνιο ενώ η άλλη δόση εκκρεμεί από το 2019.
Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να στείλει το μήνυμα προς τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική εξυγίανση πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης οι θεσμοί θα εξετάσουν αν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της 13ης έκθεσης αξιολόγησης.
Στο επίκεντρο της αξιολόγησης από τους θεσμούς θα βρεθούν:
- Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με χρονοδιάγραμμα και η δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης (gov.gr).
- Η μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας.
- Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Η επικύρωση των δασικών χαρτών.
- Το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ «Eispraxis».
- Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
- Η ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας.
- Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
- Η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις.
- Η υιοθέτηση του νέου Κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης.
- Η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
- Δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία
Επισημαίνεται ότι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει το τέλος των ελέγχων καθώς η χώρα μας όπως και άλλες χώρες θα αξιολογείται ανά εξάμηνο με βάση το καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε. Πάντως το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιορίσει το «δανειακό φορτίο» προχωρά στην αποπληρωμή το υπόλοιπο των 1,9 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου και της πρώτης δόσης ύψους 2,65 δισ. ευρώ του διμερούς δανείου του πρώτου μνημονίου. Η αποπληρωμή της δεύτερης δόσης των 2,65 δισ. ευρώ που κανονικά είναι προγραμματισμένη για το 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου.