Η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων παραγωγής και διακίνησης αγαθών αποτελεί διαβατήριο για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές αλλά και ανάχωμα για τις εισαγωγές προϊόντων-«μαϊμού». Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, σε σχετική ημερίδα του Εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου της Αθήνας.

«Η εφαρμογή κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ποιότητα και την ασφάλεια των διακινούμενων προϊόντων συνεπάγεται άριστα προϊόντα και υπηρεσίες. Συνεπάγεται την εμπιστοσύνη από τους καταναλωτές και τους επιχειρηματικούς συνεργάτες, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε μία πανευρωπαϊκή και παγκοσμιοποιημένη πλέον αγορά, η σήμανση με το γνωστό “CE” δηλώνει την ποιότητα και την ασφάλεια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος.

Και πρόσθεσε ότι οι κανόνες αυτοί συνεπάγονται την από κοινού συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών για την προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και αθέμιτα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης διακίνησης προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες.

«Στόχος μας δεν είναι ο προστατευτισμός αλλά η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Τόνισε τέλος την ανάγκη ανάπτυξης μίας ενιαίας εθνικής πολιτικής σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων, που θα περιλαμβάνει την τυποποίηση, την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης, τη διαπίστευση, τη μετρολογία και την εποπτεία της αγοράς.