Το κρίσιμο ζήτημα της επιστροφής του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, θέτει και πάλι, με νέα επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ).

Στην επιστολή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου, στο τέλος Μαρτίου 2010 η συνολική οφειλή του κράτους (από επιστροφή ΦΠΑ) προς τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΒΕ ξεπερνούσε τα 56 εκατ. ευρώ.

Οκτώ μήνες μετά, οι συγκεκριμένες οφειλές έχουν ανέλθει σε ποσό που πλέον ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζει ο ΣΒΒΕ, προσθέτοντας ότι εάν στο ποσό αυτό «προστεθεί η επιχορήγηση 12% του κόστους εργασίας προς τις επιχειρήσεις της Θράκης, τα ποσά που προέρχονται από αποπληρωμή επενδύσεων, κυρίως του αναπτυξιακού νόμου, καθώς επίσης, και τα ποσά που αφορούν πληρωμή προμηθειών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις μέλη του συνδέσμου για εκτέλεση διαφόρων έργων, τότε το συνολικό ποσό που οφείλει το ελληνικό δημόσιο προς τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΒΕ ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, στην επιστολή σημειώνεται ότι με την πληρωμή των αναφερόμενων ποσών, αφενός μεν δίνεται η αιτούμενη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, αφετέρου δε εξασφαλίζονται και πολλές θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια.