Λύση για το φλέγον θέμα των κόκκινων δανείων που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της τραπεζικής ευστάθειας επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, την ώρα που το ύψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων αναμένεται να αγγίξει τα 84 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από το Eurogroup, στο θέμα των κόκκινων δανείων έχει επέλθει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς.
Το θέμα τίθεται επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Κυβερνητική πηγή παρέπεμπε νωρίτερα σε πρόσφατη συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες διότι δεν μπορεί να μην υλοποιήσει τη δέσμευσή της οι τράπεζες να υπηρετούν την κοινωνία.«Θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές σεβόμενοι πάντα τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων, οι οποίοι επένδυσαν μετά την κρίση δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας και σε αυτή την κυβέρνηση», είχε δηλώσει ο κ. Δραγασάκης για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι τράπεζες.
Τι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση σύμφωνα με το Έθνος
Επιτάχυνση της εκδίκασης των προσφυγών στον «νόμο Κατσέλη»
Ευνοϊκές ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών).
Προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς με υποχρεωτική καταβολή ελάχιστης δόσης (Απαγόρευση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας).
Διαγραφές δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ρυθμίσεις με φορολογικά κίνητρα (Νόμος Δένδια για επιχειρηματικά δάνεια).