Κάποιες φορές μια χώρα είναι τόσο υπερχρεωμένη, που είναι λογικό να πτωχεύσει, να εγκαταλείψει το νόμισμά της και να ξεκινήσει από την αρχή. Η Ελλάδα δεν είναι μία από αυτές τις χώρες, γράφουν οι συντάκτες του Bloomberg σε άρθρο τους με τίτλο «Η Ελλάδα είναι κολλημένη με το ευρώ και αντίστροφα».
Το γεγονός αυτό δεν έχει σταματήσει κάποιους οικονομολόγους να υποστηρίζουν το αντίθετο. Την ίδια ώρα, η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα δείχνει πως οι Έλληνες ίσως κληθούν κάποια στιγμή να κάνουν μια επιλογή. Αν το κάνουν, θα πρέπει να εμπιστευτούν το ένστικτό τους –όπως φαίνεται μέχρι στιγμής από τις μετρήσεις- και να μείνουν στο ευρώ.
Το επιχείρημα η Ελλάδα να πορευθεί μόνη της ήταν πάντα ελκυστικό, γράφει το πρακτορείο. Εξ αρχής δεν θα έπρεπε καν να είχε ενταχθεί στο ευρώ, διότι δεν πληρούσε τα κριτήρια της Ε.Ε. για το χρέος.
Σύμφωνα όμως με το Bloomberg, η πιθανή έκβαση μιας επιστροφής στη δραχμή, θα προκαλούσε περισσότερη δυστυχία για την Ελλάδα. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ κάποιες πτωχεύσεις οδηγούν στην ανάκαμψη, συχνά μετά από μια μικρή περίοδο πόνου, ορισμένες δεν έχουν υπάρξει τόσο πετυχημένες ή ταχείες. Στην Ελλάδα, ο συνδυασμός μιας κακής διακυβέρνησης και υποχώρησης του νομίσματος, έχουν οδηγήσει σε πληθωρισμό αντί βιώσιμης ανάπτυξης. Και δεν πιστεύουμε ότι αυτό έχει αλλάξει.
Ένα ακόμη εμπόδιο για μια επιτυχημένη υποτίμηση είναι ότι η χώρα έχει ήδη υποστεί μεγάλη οικονομική ύφεση. Σύμφωνα με μία πρόβλεψη, μια πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε σε μόλις 10% απώλεια του ΑΕΠ. Αυτό ακούγεται διαχειρίσιμο, μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η Ελλάδα έχει ήδη χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της οικονομίας της από την αρχή της τρέχουσες κρίσης. Άλλο ένα 10% θα μπορούσε να φέρει μία πολιτική και οικονομική κρίση, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η αλλαγή νομίσματος δεν είναι ασήμαντο ζήτημα. Κανείς από την πολιτική τάξη της χώρας ή τη δημοσία διοίκηση μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει υψηλό βαθμό επάρκειας για να το κάνει με επιτυχία, καθώς μια ανάκαμψη με διάρκεια θα απαιτούσε ακριβώς την ίδια δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας αντιστέκεται.
Στο άρθρο σημειώνεται επίσης ότι η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, το νοτιότερο όριο της Ευρώπης, χρειάζεται την ασφάλεια της Ε.Ε. περισσότερο από όσο η Ε.Ε. χρειάζεται την Ελλάδα.
Με μια άλλη κυβέρνηση, σε μια πιο ήρεμη στιγμή, θα μπορούσε να έχει νόημα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία, καταλήγουν οι συντάκτες του Bloomberg.