Η Ελβετία αντιμετωπίζει «δύσκολους καιρούς» και μία προσωρινή περίοδο αποπληθωρισμού, μετά την απότομη κατάργηση του πλαφόν της ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ, δήλωσε ο Φριτς Τσούρμπρουγκ, ανώτατος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας (SNB), όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
«Φέτος, το ισχυρότερο ελβετικό φράγκο θα έχει σημαντική συσταλτική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα της Ελβετίας», δήλωσε ο Τσούρμπρουγκ, ένα από τα τρία μόνιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της SNB, προσθέτοντας ότι «ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρήσει σημαντικά σε αρνητικό έδαφος».
Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη δείχνουν την επίπτωση της απόφασης που έλαβε στις 15 Ιανουαρίου η SNB για άρση του πλαφόν των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, η οποία έκανε τις ελβετικές εξαγωγές και τις διακοπές στην Ελβετία πιο ακριβές. Η ισοτιμία σήμερα είναι 1,05 φράγκα ανά ευρώ. Ο κ. Τσούρμπρουγκ δήλωσε ότι η μείωση των τιμών στην Ελβετία είναι «προσωρινή» και δεν θα απειλήσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα. «Δεν αναμένεται ένα επιβλαβές σπιράλ αποπληθωρισμού», πρόσθεσε. Ο πληθωρισμός της Ελβετίας είναι ήδη αρνητικός, με τις τιμές να έχουν μειωθεί 0,8% τον Φεβρουάριο έναντι μείωσης 0,3% στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα.
Η SNB συμπλήρωσε την κατάργηση του πλαφόν στην ισοτιμία του φράγκου με τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,75%, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει ένα κύμα εισροών κεφαλαίων στην Ελβετία. «Η εισαγωγή αρνητικού επιτοκίου έχει ήδη το επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε ο τραπεζίτης, σημειώνοντας τη μείωση όλων των επιτοκίων.
«Είναι σημαντικό να αφεθεί το αρνητικό επιτόκιο να ασκήσει την επίδρασή του και να βοηθήσει να εξασθενίσει το ελβετικό φράγκο», πρόσθεσε. Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση στη Ζυρίχη, ο Ντέβετ Μόζερ, εκ περιτροπής μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της SNB, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιτύχει τους στόχους της. «Εάν χρειασθεί, η SNB θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μη συμβατικές μεθόδους άσκησης της νομισματικής πολιτικής. Επίσης, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία και, εάν είναι ανάγκη, θα παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος», δήλωσε.