Η Αυστρία δεν έχει καταβάλλει ακόμη την συμβολή της στο δάνειο προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του κοινοτικού «πακέτου διάσωσης», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Josef Proell, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Blοomberg.

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα, ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ε.Ε. για να λάβει το «πακέτο διάσωσης», οπότε και η Αυστρία δεν έχει εκταμιεύσει ακόμη την συμβολή της στο «πακέτο».

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, ο κ. Proell, μιλώντας σε υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη, τόνισε ότι «από τη δική μας πλευρά, δεν υπάρχει λόγος να απελευθερωθεί η συμβολή για τη δόση του Δεκεμβρίου, με τα μεγέθη της Ελλάδας όπως είναι στην παρούσα φάση».

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η εκταμίευση της δόσης δεν είναι «αυτοματοποιημένη διαδικασία», καθώς και ότι θα θέσει το ζήτημα στο αυριανό Ecofin στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, η ακριβής δήλωση του αυστριακού είναι ότι «η τρίτη δόση είναι προς συζήτηση. Τίθεται ερώτημα για το αν η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις προϋποθέσεις για να λάβει την τρίτη δόση».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο υπουργός αναφερόταν σε συζήτηση που θα λάβει χώρα στο επικείμενο Ecofin και όχι σε μεμονωμένη ενέργεια εκ μέρους της Αυστρίας.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρεται και στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, πρόκειται για τη συμβολή της Αυστρίας, ύψους 190 εκατ. ευρώ, στην γ’ δόση του δανείου προς την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να δοθεί το Δεκέμβριο. Η αυστριακή συμβολή, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, «δεν έχει απελευθερωθεί ακόμη».

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, γνώστες του παρασκηνίου, αποδίδουν την κίνηση αυτή στην παραδοσιακά φιλική σχέση της Βιέννης με το Βερολίνο, ως έμμεση κίνηση πίεσης προς την ελληνική πλευρά.