«Αναγκαία η συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις» κρίνει το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την κρίση η οποία δημιουργήθηκε λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας για την εισαγωγή αγροτικών και άλλων προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο σημειώνει ότι η αποζημίωση των Ελλήνων παραγωγών που επλήγησαν (όπως και άλλων εταιρειών που συνδέονται μαζί τους π.χ. αυτοκινητιστές) θεωρείται επιβεβλημένη είτε μέσω κοινοτικών ή ακόμη και εθνικών πόρων, ενώ θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι αποζημιώσεις αυτές να καταβληθούν έγκαιρα στους δικαιούχους.
Ομοίως θεωρείται επιβεβλημένη κατά το επιμελητήριο, η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την διοχέτευση κατά το δυνατόν της αδιάθετης παραγωγής, που αφορά κυρίως νωπά προϊόντα, όπως και η άμεση κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού και Εθνικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της εμπορικής κρίσης.
«Αυτό το στρατηγικό σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία διότι η Ρωσία έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες με στόχο τον ανεφοδιασμό της χώρας με προϊόντα (κυρίως αγροτικά) τα οποία μέχρι εχθές προέρχονταν από ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ελλάδα. Αυτό λοιπόν, μπορεί να σημαίνει τον μελλοντικό αποκλεισμό των ελληνικών προϊόντων από τη ρωσική αγορά παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια».
Το επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη, η σημερινή κρίση να παραγάγει και ενεργειακή κρίση, αφού μεγάλο μέρος της Ευρώπης τροφοδοτείται με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ κρίνεται ότι πέραν των άμεσων αρνητικών επιπτώσεων στις εξαγωγές και στον τουρισμό, αν υπάρξει περαιτέρω ένταση και παραταθεί χρονικά η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Το Επιμελητήριο γνωστοποιεί ότι είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης ενός πολυσχιδούς επιχειρηματικού σχεδίου που θα στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνορωσικής εμπορικής συνεργασίας με κύριο βάρος στους τομείς εξαγωγών, τουρισμού και ακινήτων (real estate).
«Είναι προφανές, ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου από πλευράς χρονοδιαγράμματος θα εξαρτηθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις» όπως αναφέρει σχετικά, αλλά επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση το επιμελητήριο, θα αναλάβει στο επόμενο χρονικό διάστημα μια σειρά πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ελληνορωσικής συνεργασίας όχι μόνο στον τομέα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων (παραμένουν ωστόσο εκτός απαγόρευσης προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρασί και άλλα)».
Ακόμη, τονίζει ταυτόχρονα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους άλλους τομείς της συνεργασίας όπως εξαγωγές δομικών υλικών, τεχνολογικού εξοπλισμού, κατασκευαστικός κλάδος, ανάπτυξη ακινήτων και επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, υποδομές κ.α.