Στο  τραπέζι του Eurogroup θα βρεθούν σήμερα τέσσερις φάκελοι με ελληνικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για θέματα που συνδέονται με τον λογαριασμό της ζημίας από την πανδημία, την χαλάρωση των ατσάλινων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και για το έτος 2022 αλλά και για τα προαπαιτούμενα που θα βρεθούν στην ατζέντα της 10ης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θεωρείται κομβική για να ξεκλειδώσει η νέα δόση χρημάτων ύψους  644,42 εκατ. ευρώ από SMPs και ANFAs.

Ειδικότερα:

1. ΑΕΠ: Αναλυτικό «χάρτη» με το μέγεθος της ζημίας στην οικονομία αλλά και ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, αναμένεται να παρουσιάσει ο Χρήστος Σταικούρας στο τραπέζι των «27» στέλνοντας ταυτόχρονα και το πρώτο στίγμα για την ανάγκη κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην βουλή το επόμενο διάστημα . Όπως θα υποστηρίξει ο Έλληνας υπουργό Οικονομικών το κόστος για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την πανδημική κρίση είναι φυσικά δυσθεώρητο. Η ταμειακή επιβάρυνση έχει ξεφύγει από τον αρχικό σχεδιασμό για δαπάνες μόλις 7,6 δις. ευρώ το 2021. Οι νεότερες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος του λογαριασμού στα 11,6 δις ευρώ για το σύνολο του έτους και είναι ένα σενάριο το οποίο λόγω της σφοδρότητας που χαρακτηρίζει το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι ιδιαίτερα μετριοπαθές. Μεγάλος «άγνωστος χ» για την κυβέρνηση είναι ο τουρισμός καθώς από την πορεία του οποίου εξαρτάται η ανάκαμψη της ενώ οι εισπράξεις από την τουριστική βιομηχανία θεωρούνται βαρόμετρο για τις  ταμειακές και δημοσιονομικές επιπτώσεις. Ο προϋπολογισμός αιμορραγεί ταυτόχρονα και από τα έσοδα που χάνει από τον επισιτιστικό κλάδο , αφού ένας μήνας lockdown κόβει 1,4 δις. ευρώ εισπράξεις. Αυτές οι απώλειες σε συνδυασμό τις πιέσεις που δέχονται οι  δαπάνες από τις νέες παρεμβάσεις εκτινάσσουν το έλλειμμα στο6,2% του ΑΕΠ από3,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

2. Προοπτικές και σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα: Εξειδικευμένα πακέτα βοήθειας, όπως η Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 που θα φθάνει το 1 δις. ευρώ  και θα προβλέπει αυξημένη ενίσχυση για λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, ή το πρόγραμμα της επιδότησης των παγίων δαπανών που θα τρέξει από τον Μάιο με τη μορφή πιστωτικού κουπονιού έως 1,5 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και ενδεχομένως μία Επιστρεπτέα 8 τον Ιούνιο είναι η πολιτική των μέτρων που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα από το οικονομικό επιτελείο. Σε κάθε περιπέσω η ελληνική πλευρά και λόγω των στενών περιθωρίων ετοιμάζεται να βάλει τη μεγάλη τελεία στα οριζόντια μέτρα στήριξης εφαρμόζοντας έτσι και τις παραινέσεις των θεσμών για παρεμβάσεις με το «σταγονόμετρο» με στόχο τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής ισορροπίας. Σε ένα δεύτερο στάδιο, μόλις βελτιωθεί η υγειονομική εικόνα και αρθούν οι περιορισμοί, θα υπάρξουν δράσεις για την προώθηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης όπου σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν οι  βιώσιμες και λιγότερες ευάλωτες επιχειρήσεις.

3. Δημοσιονομική ευελιξία και το 2022: Επί τάπητος σήμερα στο Eurogroup το θέμα για χαλάρωση των ατσάλινων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2022 από τη στιγμή το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ανακόπτει την όποια προσπάθεια για ανάκαμψη. Είναι μία πρόταση που έχει βάλει πάνω στο τραπέζι η Κομισιόν και σήμερα αναμένεται να φουντώσει η συζήτηση πάνω σε αυτή δίνοντας την ευχέρεια στις οικονομίες που βάλλονται από την υγειονομική κρίση να αυξήσουν τις δαπάνες για την αναχαίτιση των κραδασμών από την πανδημία, αρκεί βέβαια η δημοσιονομική επιβάρυνση να μην είναι μόνιμη. Είναι ένα σημείο το οποίο θεωρείται γκρίζα ζώνη για την Ελλάδα η οποία εκμεταλλευόμενη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί συνέχισης της ρήτρας διαφυγής θέλει ένα πρόγραμμα μόνιμων μειώσεων στα φορολογικά βάρη. Οι φόροι που δυνητικά θα μπορούσαν να μειωθούν από αυτό το παράθυρο είναι η εισφοράς αλληλεγγύης – όπου φέτος έχει ανασταλεί  για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και για τα εισοδήματα που πρόκειται να αποκτηθούν από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, ενοίκια και τόκους – και οι μειωμένες για την τρέχουσα χρήση ασφαλιστικές εισφορές.  Πάντως οι αποφάσεις για συνέχιση της ρήτρας και το 2020 θα ληφθούν και θα αξιολογηθούν και με τις προκαταβολές που θα δοθούν φέτος από το Ταμέιο Ανάκαμψης, όπου για την Ελλάδα αντιστοιχούν 2,1 δισ. ευρώ που θα έρθουν μετά τον Ιούνιο. 

4. 9η Αξιολόγηση – Προαπαιτούμενα 10ης : Τυπική διαδικασία η έγκριση της  9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σήμερα από το Eurogroup μετά το θετικό κείμενο συμπερασμάτων που προηγήθηκε από την Κομισιόν. Έτσι οι προβολείς πέφτουν τώρα στην 10η αξιολόγηση που τρέξει τον  Απρίλιο όπου τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά ενώ θα υπάρξουν και οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις για μόνιμες φοροελαφρύνσεις από την ελληνική πλευρά. Επειδή ακριβώς η 10η αξιολόγηση συνδέεται με δόση 644,42 εκατ. ευρώ από SMPs και ANFAs  η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει μεγαλύτερη πρόοδο για μεταρρυθμίσεις – ουρές από τις προηγούμενες αξιολογήσεις και μεταξύ άλλων αφορούν: την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου, τα κόκκινα δάνεια , τις εκκρεμείς συντάξεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με έμφαση στο Ελληνικό. Βέβαια μετά τα τραπεζικά προαπαιτούμενα το μεγάλο μείζον θέμα για τους δανειστές είναι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο λόγω της δέσμευσης για ψήφισης του μέσα στον Απρίλιο.