H Πρόεδρος τη Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ επαναλαμβάνει ακούραστα πως η Αργεντινή θέλει να πληρώσει τα χρέη της που προέρχονται από τη χρεοκοπία της χώρας το 2001. Ο Νεοϋορκέζος δικαστής πάντως Τόμας Γκρίζα στέκεται εμπόδιο σε αυτή την πρόθεση. Το 2012 ο εν λόγω δικαστής επιδίκασε σε δύο αμερικανικά Hedgefonds, τα NML Capital και Aurelius το ποσό των 1,33 δις δολαρίων. Τα δύο αυτά Hedgefonds είχαν αγοράσει, κόντρα στο ρεύμα, κρατικά ομόλογα της Αργεντινής όταν αυτή χρεοκόπησε με την ελπίδα ότι η χώρα θα ήταν κάποτε και πάλι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Το 2005 και το 2010 η Αργεντινή ήρθε σε συμφωνία με το 92,4% των πιστωτών της, οι οποίοι δέχθηκαν το «κούρεμα» και έλαβαν λιγότερο από το ένα τρίτο της αξίας των ομολόγων τους. Το 7% όμως αρνήθηκε. Η χώρα από τότε που χρεοκόπησε πλήρωνε δόσεις μόνο στους πιστωτές που είχαν συμβάλει στην αναδιάρθρωση του χρέους αλλά έπρεπε να αποπληρώσει και νέες πιστώσεις που έλαβε μετά τη χρεοκοπία.
Ο Αμερικανός δικαστής έκρινε πως η πρακτική αυτή ήταν παράνομη και πως πρώτα θα έπρεπε να αποπληρωθούν προηγούμενα χρέη. Η Αργεντινή προσπαθεί τώρα να αμυνθεί απέναντι στην απόφαση αυτή. Στις 30 Ιουνίου έληξε μια δόση, η οποία δεν είχε αποπληρωθεί. Εάν δεν βρεθεί λύση με το 7% των πιστωτών η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Ο Φεντερίκο Φόντερς, οικονομολόγος από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία στο Κίελο μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk δήλωσε:
«Πιστεύω πως η Αργεντινή θα έρθει σε συμφωνία με το 7% και ο δικαστής που καταρχάς εμπόδισε την αποπληρωμή των δόσεων, θα το επιτρέψει και πάλι. Υπάρχει χρόνος μέχρι τέλος Ιουλίου. Ο δικαστής έχει ορίσει έναν διαμεσολαβητή και έχουν γίνει ήδη πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων. Φαίνεται πως μέχρι τις 30 Ιουλίου θα επιτραπεί να αποπληρωθεί η δόση και το 93% να πάρει μέρος των χρημάτων του, ενώ το υπόλοιπο 7% των πιστωτών θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση, με την ελπίδα μέσα στους επόμενους μήνες να πάρουν τα χρήματά τους. Τα Hedgefonds συμφωνούν με αυτή τη λύση, το έχουν δηλώσει πολλές φορές».
Η Αργεντινή δεν επωφελήθηκε από τις καλές ευκαιρίες
Στην ερώτηση γιατί η Αργεντινή βρίσκεται διαρκώς σε ένα στρόβιλο χρεών και απειλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από νέα χρεοκοπία, ο Φεντερίκο Φόντερς απαντά:
«Η εποχή της αδυναμίας να αποπληρώσει τα χρέη της η Αργεντινή βρίσκεται 13 χρόνια μακριά. Δεν ήταν η πρώτη φορά και για την επόμενη χρεοκοπία μπορεί να γίνεται ήδη λόγος στα μίντια αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ορατός ο κίνδυνος. Και οι προηγούμενες (σσ. χρεοκοπίες) είχαν άλλες αιτίες. Δεν μπορεί να πει κανείς πως πρόκειται για μια τυπική κατάσταση. Φυσικά θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως υπάρχουν άλλες χώρες οι οποίες αποπληρώνουν τα χρέη τους. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ από την ίδρυσή τους πληρώνουν πάντα τα χρέη τους. Πρόκειται για τη χώρα με το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος».
Ο Φεντερίκο Φόντερς θεωρεί υπεύθυνη για τη φτώχεια της χώρας και την οικονομική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Όπως λέει, η χώρα δεν κατάφερε να επωφεληθεί από την εκτίναξη των εξαγωγών των πρώτων υλών από το 2001 μέχρι το 2008. Η Αργεντινή είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές σόγιας. Η χώρα δεν χρησιμοποίησε την ευκαιρία από τα έσοδα που είχε ώστε να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών και να δημιουργήσει πιο σταθερές δομές. Η χώρα βρίσκεται τώρα σε μια πραγματικά δύσκολη θέση. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρώσει συνολικά 8 δισεκατομμύρια δολάρια.