Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί για την Ελλάδα τον πυλώνα στο σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων, Γεώργιος Γιαννούσης, ανοίγοντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη, τις εργασίες του 1ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εδαφικής Συνεργασίας με θέμα «Προώθηση Βέλτιστων Πρακτικών – Ανταλλαγή Εμπειριών».
Το συνέδριο διοργάνωσε η ειδική υπηρεσία διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» (υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας), στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης.
«Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες αποσαφηνίζονται και έχουμε ήδη κατασταλάξει στο ότι οι υποδομές, οι θεσμοί, η καινοτομία και η κοινωνική ένταξη είναι οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να στοχεύουν οι δράσεις μας για την επόμενη περίοδο, έτσι ώστε ο τόπος μας να καταστεί πιο ελκυστικός, οι περιφέρειές μας να καταστούν πιο ελκυστικές για τη ζωή και παράλληλα πιο πρόσφορες για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», ανέφερε ο κ. Γιαννούσης, προσθέτοντας ότι «αυτή ακριβώς η φιλοσοφία θα πρέπει να διέπει και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας».
Επισήμανε δε ότι η ποιότητα των έργων, ο προσανατολισμός στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων που διατίθενται, έχουν τεράστια σημασία προκειμένου «να καταξιώσουμε την πολιτική αυτή και να απολαύσουμε τελικώς τους καρπούς της προσπάθειας που η Ευρώπη κάνει για τις πιο αδύναμες περιοχές».
Αναφερόμενος στη σημασία της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών που υλοποιούν από κοινού προγράμματα εδαφικής συνεργασίας ο γ.γ. Επενδύσεων τόνισε ότι «όσο καλύτερη είναι η ποιότητα των δράσεων που θα κάνουμε από κοινού, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η συμβολή μας, αφενός στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες ζούμε και αφετέρου στις σχέσεις, τις οποίες θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε».
Ο κ. Γιαννούσης αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο που υιοθετεί η Ελλάδα, ώστε βγαίνοντας από την κρίση να μην επανέλθει στο σημείο που ήταν πριν από την κρίση, αλλά να προχωρήσει προς μία οικονομική ανασυγκρότηση. «Κάθε περιφέρεια, κάθε χώρα, για να επιβιώσει σε αυτή τη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε πρέπει να παράγει περισσότερα από όσα καταναλώνει, να εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει. Και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να ομολογήσουμε ότι το έχουμε καταλάβει πλέον πολύ καλά, ότι η ευημερία με τα δανεικά και τις επιδοτήσεις έχει τελειώσει, έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί και μάλιστα το τίμημά της, που το πλήρωσε η χώρα ήταν πολύ σημαντικό», είπε.
Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη να αξιοποιηθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο η συσσωρευμένη εμπειρία σε επίπεδο διαχειριστικό, ώστε «όλος αυτός ο ανθρωποχώρος, αυτή η οικογένεια των προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας να κινηθεί έγκαιρα και να αρχίσουν τα προγράμματα να υλοποιούνται, καθώς έχουμε την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου που καθυστέρησαν αρκετά».
Έναν απολογισμό των θετικών αλλά και αρνητικών εμπειριών που αποκομίστηκαν κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας την προγραμματική περίοδο 2007-2013 έκανε ο σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, Ντέιβιντ Σουίτ, τονίζοντας την ανάγκη να «αξιοποιήσουμε στο μέλλον τα διδάγματα του παρελθόντος, να κάνουμε μαζί πράγματα που δε μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, γιατί τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα όσο καλά τα σχεδιάζουμε, αλλά και οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν χρήματα, αν δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα».
Στις δυσκολίες της διασυνοριακής συνεργασίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα σύνθετα και διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια και συστήματα διαχείρισης των χωρών, που για να προχωρήσουν τα προγράμματα θα πρέπει οι χώρες να εναρμονιστούν με την οπτική της ΕΕ.
«Πρέπει να συνεργαζόμαστε πάνω σε έναν κοινό στόχο. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα. Πρέπει να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους και ορόσημα. Δε μπορούμε να λέμε ότι κάτι δεν έχει γίνει φέτος, αλλά θα γίνει την επόμενη ή τη μεθεπόμενη χρονιά».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του δικτύου INTERACT, το οποίο παρέχει υπηρεσίες για τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, Αμπάρο Μοντάν Μοντεσίνος, επισήμανε ότι «όσο σημαντικό είναι να έχουμε καλά αποτελέσματα, άλλο τόσο σημαντική είναι η προώθησή τους, ώστε οι άνθρωποι να τα γνωρίσουν και να τα αξιοποιήσουν». «Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα αποτελέσματα, να αξιοποιήσουμε τα οφέλη», υπογράμμισε.
Στην προετοιμασία που γίνεται για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», Γιώργος Εμμανουήλ.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι θα αξιοποιηθούν οι καλές πρακτικές της προηγούμενης περιόδου και οι ισχυρές συνεργασίες με χώρες, μέσα από τις οποίες επιτεύχθηκαν εποικοδομητικά αποτελέσματα, ενώ θα στοχευθεί η αντιμετώπιση των προκλήσεων από το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.
Η ΕΥΔ έχει εισηγηθεί το Σχέδιο Εταιρικής Σχέσης της Ελλάδας, καθώς και τις στρατηγικές όσον αφορά στα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας για την περίοδο 2014-2020, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση όλων των χωρών που συμμετέχουν σε αυτά, τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, όπως καταδεικνύονται από τις αρμόδιες αρχές και από την υλοποίηση των έργων και των Προγραμμάτων την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο, στοχεύοντας στη διαμόρφωση όρων καλύτερης συμπληρωματικότητας και συνέργιας των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας με τα περιφερειακά Προγράμματα και τις τομεακές πολιτικές.