Ιστορική είναι η κατρακύλα για την τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα παρά τις προσπάθειες Ερντογάν να εντυπωσιάσει και να κερδίσει πόντους στην Τουρκία.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, η Τουρκία έφτασε την Τρίτη να είναι αντιμέτωπη με μια νομισματική κρίση «καθώς η αξία της λίρας έπεσε και η κεντρική τράπεζα της χώρα φάνηκε να ξεμένει από “πυρομαχικά” για να σταματήσει την πτώση της προς ιστορικά χαμηλά».
Μάλιστα τις τελευταίες μέρες η ισοτιμία τουρκικής λίρας – ευρώ έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ (1 ευρώ = πάνω από 8,1 τουρκικές λίρες). Οι NY Times επισημαίνουν ότι αυτές οι τιμές εμφανίστηκαν μόνο στην κρίση του νομίσματος του 2018.
Παρόμοια – αλλά ελαφρώς πιο διαχειρίσιμη – είναι η κατάσταση και στο «μέτωπο» της τουρκικής λίρας με το δολάριο. Στο δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ενθαρρύνοντας τις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό και πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να κρατήσει το επιτόκιο αναφοράς κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού.
«Αυτές οι πολιτικές πυροδότησαν φόβους για μια πιστωτική “φούσκα”, προτρέποντας τους επενδυτές να πουλήσουν τουρκικά assets και οδηγώντας σε κάθοδο την αξία της λίρας έναντι άλλων νομισμάτων» τονίζουν οι New York Times.
Σε σχετικό του ρεπορτάζ, το Bloomberg ανέφερε ότι τους τελευταίους 12 μήνες πάνω από 12 δισ. δολάρια έχουν φύγει από τα ομόλογα σε εγχώριο νόμισμα και τη χρηματιστηριακή αγορά.
Ο αρθρογράφος των NY Times επισημαίνει ότι ο Ερντογάν επιβίωσε τις νομισματικές κρίσεις του 2014 και του 2018, διαψεύδοντας τις προβλέψεις οικονομικής κατάρρευσης που θα απειλούσαν την παραμονή του στην εξουσία. Όμως η πανδημία καθιστά αυτή την αποστολή πιο δύσκολη απ’ ό,τι στο παρελθόν, λένε οι NY Times.
Η οικονομία «απέχει μόλις ένα σοκ από μια κρίση» σχολίασε η Μάγια Σενούσιο, οικονομολόγος του Oxford Economics.