Στις φήμες για διαγραφή ελληνικού χρέους και για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα στις αυστριακές εφημερίδες Ντι Πρέσε και Ντερ Στάνταρντ, με τους τίτλους «Έρχεται τώρα η διαγραφή χρέους;» και «Φήμη για ελληνικό πακέτο βοήθειας», αντίστοιχα.
Στην αρχή του εκτενούς δημοσιεύματος της Ντι Πρέσε, γίνεται αναφορά στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία και στην επιτυχή αποφυγή από την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε στη διάρκειά του, της συζήτησης του θέματος της Ελλάδας, που τίθεται όμως τώρα, καθώς, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.
Ακολούθως παρατίθενται, αφενός οι πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Ντερ Σπίγκελ για επεξεργασία από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα ύψους δέκα έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συνεπούς εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και αφετέρου οι διαψεύσεις από το Βερολίνο για μια επιπλέον διαγραφή χρέους, με τις σχετικές τοποθετήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η απόρριψη από την ελληνική κυβέρνηση παραπέρα διαγραφής χρέους «για να μην καταστραφεί η εμπιστοσύνη».
Αναφέρεται κατόπιν πως το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε σχεδόν 170% του ΑΕΠ της χώρας, από τον προϋπολογισμό της οποίας, όπως αναφέρει, λείπουν για το 2014 και 2015 ένδεκα δισεκατομμύρια ευρώ, πρόσφατα δε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος ζητώντας από την τρόικα να επιδείξει κατανόηση, εγγυήθηκε πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της, αλλά «για το πώς και πότε, θα υπάρξουν σοβαρές διαπραγματεύσεις».
Μία δυνατότητα, την οποία, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, υιοθετούν πολλοί ειδικοί, ανάμεσά τους και ο διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Καρλ Άιγκινγκερ, είναι η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και/ή χαμηλότερα επιτόκια.
Η Ντι Πρέσε παραπέμπει στην πρώτη διαγραφή ελληνικού χρέους το 2012 ύψους 107 δισεκατομμυρίων ευρώ, που, όπως παρατηρεί, αφορούσε ιδιώτες επενδυτές και κυρίως τράπεζες, ενώ μια νέα διαγραφή θα αφορά τον δημόσιο τομέα και στη συνέχεια κάνει αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Δεκεμβρίου και στη μη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στο δικό της, σχετικά σύντομο, δημοσίευμα, η εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ, παραθέτει τις πληροφορίες για τις προθέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει νέες προτάσεις βοήθειας στην Ελλάδα, με ένα τρίτο πακέτο δέκα έως είκοσι δισ. ευρώ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όπως επίσης και με μια βοήθεια από τον ΕΜΣ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή ελληνικού χρέους, ενώ σε ανταπόδοση η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει γρήγορα την καθυστέρηση στην υλοποίηση των όρων του προγράμματος εξοικονόμησης πόρων.