Το πρόγραμμα εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ρουμανικής οικονομίας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων, τις οποίες θα έχει στο Βουκουρέστι αποστολή των διεθνών πιστωτών της Ρουμανίας -ΔΝΤ, ΕΕ, Παγκόσμια Τράπεζα, που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 5 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χθες στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Β1 ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, οι συνομιλίες θα επεκταθούν και σε θέματα όπως το πρόγραμμα εισαγωγής ορισμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο, ενώ προς το παρόν δεν θα εξεταστεί το ζήτημα της μείωσης των κοινωνικών ασφαλιστικών εισφορών.
Η αποστολή του ΔΝΤ πρόκειται να προβεί στην πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση της δανειοδοτικής συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα της Ρουμανίας με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, που εγκρίθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013.
Την αποστολή του Οργανισμού, με επικεφαλής την Άντρεα Σάχτερ, θα πλαισιώσουν και οι ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων, εκτός από τις επαφές με τις Αρχές, περιλαμβάνει και συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της επιχειρηματικής κοινότητας, των πιστωτικών ιδρυμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Τα αποτελέσματα των επαφών θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αποστολής.
Από την πλευρά του ΔΝΤ ανακοινώθηκε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τις προτεραιότητες στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από τον στόχο για έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Ένα από τα στοιχεία που αναμένεται να εξεταστούν είναι η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η πρόβλεψη για τον οποίο ήταν στο 2% για το 2013 και, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ρουμανικής στατιστικής υπηρεσίας, διαμορφώθηκε στο 1,55%, ήτοι κοντά στο κατώτερο όριο της πρόβλεψης 2,5% με πιθανή απόκλιση +/-1%, στην οποία είχε προβεί η Κεντρική Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR).
Στις συνομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο της προηγούμενης αποστολής της τρόικας στη Ρουμανία, τον Νοέμβριο του 2013, η ρουμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ένα μέτρο- κλειδί για την επίτευξη του στόχου ελλείμματος του προϋπολογισμού για το 2014, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (βενζίνη και ντίζελ), στα 0,07 ευρώ ανά λίτρο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου δεν ενέκρινε το μνημόνιο των διαπραγματεύσεων και τελικά υπέγραψε στις 19 Δεκεμβρίου 2013 τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, μόνον αφότου η κυβέρνηση αποδέχθηκε την τρίμηνη αναβολή εφαρμογής του αυξημένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Στην έκθεση συμπερασμάτων του ΔΝΤ για την αποστολή του προηγούμενου Νοεμβρίου, τα οποία παρουσίασε η επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού στο Βουκουρέστι, Άντρεα Σάχτερ, οριζόταν ο στόχος του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2013 στο 2,5% του ΑΕΠ, μία ποσοστιαία αύξηση 0,2%, η οποία αποσκοπούσε στην ενίσχυση της συγχρηματοδότησης έργων επιδοτούμενων από τα κοινοτικά ταμεία.
Μετά τις διαπραγματεύσεις του Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Ντανιέλ Χιτόιου ανακοίνωσε την τιμαριθμοποίηση των συντάξεων κατά 3,76% από τον Ιανουάριο του 2014 και αύξηση του μέσου κατώτατου μηνιαίου μισθού στα 850 λέι από την 1η Ιανουαρίου και στα 900 λέι από την 1η Ιουλίου.
Η οικονομική ενίσχυση του ΔΝΤ προς τη Ρουμανία έχει υλοποιηθεί μέσω 10 συμβάσεων Δανειακής Διευκόλυνσης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand-by Agreements), που υπογράφηκαν από το 1991 μέχρι σήμερα.
Η τρέχουσα προληπτική συμφωνία, ύψους 2 δισ. ευρώ, είναι η τρίτη με αίτημα της Ρουμανίας προς τον διεθνή οργανισμό, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα με τη νέα συμφωνία, η χώρα ζήτησε και την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 22 Οκτωβρίου 2013, αποφάσισε τη χορήγηση συνδρομής στη Ρουμανία, ανώτατου ύψους 2 δισ. ευρώ, δυνάμει του μηχανισμού παροχής μεσοπρόθεσμης χρηματοδοτικής συνδρομής για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών των κρατών- μελών thw EE.
Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει διαθέσει ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για δάνειο αναπτυξιακής πολιτικής με δυνατότητα αναβολής της εκταμίευσης μέχρι και τον Ιούνιο 2015. Η Παγκόσμια Τράπεζα εξακολουθεί να παρέχει τη στήριξη για την οποία είχαν αναληφθεί προηγουμένως υποχρεώσεις, ύψους 891 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων απομένουν προς εκταμίευση 514 εκατ. ευρώ.