Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να «ρίξουν» ρευστό στην αγορά από την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ (ΕΤΕΑΝ, Jeremie, κλπ) ζήτησε από τις τράπεζες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο υπουργός σημείωσε ότι θα τεθεί νέο χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα. Το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι θα εξειδικευτούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συμβασιοποιηθεί από τις 4 συστημικές τράπεζες, 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Σε αυτό το ποσό αν προστεθεί και η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις τότε τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία θα αγγίξουν τα 8 δις. ευρώ ή το 5% του ΑΕΠ, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Ζανιάς ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τον υπουργό.
Ο υπουργός σημείωσε «πρέπει οι στόχοι να επιτευχθούν και για αυτό προσπαθούμε με συγκεκριμένα στοιχεία με τακτικές συναντήσεις με ένα τεφτέρι να γράφει συγκεκριμένα πράγματα που να δεσμεύει και τις δύο πλευρές». Επίσης πρόσθεσε: «ζητάμε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να δράσει και να δράσει τώρα. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες μέχρι το τέλος του χρόνου».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι: «Δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε θεατές. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Είμαστε εδώ να ελέγχουμε τις τράπεζες γιατί και εμάς μας ελέγχει ο ελληνικός λαός. Δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ζανιάς σημείωσε ότι «η Ένωση προσπαθεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός άσκησης πίεσης στο σύστημα να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να διοχετευθούν χρήματα από αυτή την πηγή. Καταβάλουμε προσπάθεια να έχουν συμβασιοποιηθεί 2 δισ. ευρώ με μόχλευση 1 προς 1 (ΕΤεΑΝ – ΕΣΠΑ και τράπεζες)». Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια είναι σημαντικά διότι από αυτά που έχουν δοθεί έχουν μέσω κόστος 4% επιτόκιο το οποίο το βλέπεις στις καταθέσεις και όχι στις χορηγήσεις». Πάντως ανέφερε ότι υπάρχει μικρό πρόβλημα ζήτησης για αυτά τα δάνεια γιατί πολλοί δεν τα γνωρίζουν ενώ από την πλευρά των τραπεζών θα προσπαθήσουν να τα επικοινωνήσουν καλύτερα αυτά τα προγράμματα.
Πάντως, διαπιστώνονται προβλήματα ζήτησης για αυτά τα δάνεια, γιατί, όπως ανέφεραν τραπεζικά στελέχη, πολλοί δεν τα γνωρίζουν. Εν τω μεταξύ, εγκαινιάσθηκε το πρόγραμμα της ΕΤΕΠ για την παροχή εγγυήσεων προς τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σημείωσαν ότι «οι Τράπεζες δεν θέλουν να πάρουν τα σπίτια του κόσμου, θέλουν να πάρουν τα χρήματα τα οποία είναι λεφτά των καταθετών». Επίσης ανέφεραν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες για τη ρύθμιση των ενήμερων δανείων. «Γίνονται πολλές ρυθμίσεις αυτό το διάστημα με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Το θέμα είναι να μην χαθούν χρήματα».