Η EBRD και η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας για την παροχή πιστωτικών γραμμών, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ προς τις θυγατρικές του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε αυτές τις χώρες.

Ειδικότερα, η Piraeus Bank Romania θα λάβει 90 εκατ. ευρώ, η Piraeus Bank Bulgaria 70 εκατ. ευρώ και η Tirana Bank 40 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με την EBRD.

Η χρηματοδότηση της EBRD θα προσφέρει στις τρεις τράπεζες μεσοπρόθεσμα κεφάλαια υψηλής αξιολόγησης τα οποία θα στηρίξουν τη χρηματοδοτική τους βάση, θα διαφοροποιήσουν και θα επεκτείνουν τη διάρκεια ωρίμανσης των υποχρεώσεων τους και θα στηρίξουν τις χορηγίες τους προς την οικονομία. Επιπλέον θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της παρουσίας τους σε αυτές τις αγορές.

Αυτό το πακέτο δανείων, που θα δοθεί σε δύο δόσεις, εντάσσεται στο Joint International Financial Institutions Action Plan και είναι μέρος μίας σειράς αντίστοιχων δανείων που έχουν δοθεί στις θυγατρικές των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της δυτικής Ευρώπης στην περιοχή τους τελευταίους 18 μήνες.

Στο πλαίσιο του Joint International Financial Institutions Action Plan, που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, η EBRD, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) έχουν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσουν σε διάστημα δύο ετών με συνολικά 24,5 δισ. ευρώ τις οικονομίες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης μέσω του τραπεζικού τομέα.