Εγκωμιαστικές για την Ελλάδα αναφορές περιέχει σημερινό δημοσίευμα που δημοσιεύεται στη βελγική εφημερίδα «De Standaard» υπό τον τίτλο «Έπαινοι για την Ελλάδα».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, το γεγονός ότι οι αγορές άρχισαν εκ νέου να εμπιστεύονται την Ελλάδα αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η τελευταία «βρίσκεται στον σωστό δρόμο». Και τούτο – συνεχίζει η εφημερίδα – αποδεικνύεται από την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες (από CCC σε B-) από τον οίκο Fitch, με σταθερές μάλιστα προοπτικές. Βεβαίως, προσθέτει η εφημερίδα, η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς βρίσκεται στην ίδια μοίρα με χώρες όπως η Λευκορωσία, εντούτοις θεωρεί ότι η κίνηση της Fitch δημιουργεί θετικές εντυπώσεις.
Εκτενείς αναφορές γίνονται στους επαίνους που επιδαψιλεύει η Fitch στην Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι «προώθησε το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου και κατάφερε να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 9%». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο ότι πριν από μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, που απέφερε στα κρατικά ταμεία 712 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως εξάλλου σημειώνεται, ενδεικτικό της ανακτηθείσας εμπιστοσύνης των επενδυτών, μετά την υποχώρηση των φόβων για έξοδο της χώρας από το ευρώ, είναι ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν την καθοδική πορεία τους, με αποτέλεσμα την πτώση του σπρεντ του 10ετούς σε χαμηλό 3ετίας.
Παρ’ όλα αυτά, συμπληρώνει η εφημερίδα, η Ελλάδα απέχει ακόμα πολύ από το να έχει ξεφύγει από τη «μέγγενη» της κρίσης, καθώς τα δημοσιονομικά της στοιχεία εξακολουθούν να είναι «δραματικά»: Το δημοσιονομικό της έλλειμμα παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη παρά την πτώση του κατά 5-6 ποσοστιαίες μονάδες το διάστημα μεταξύ 2009 και 2010, ενώ και το δημόσιο χρέος σημείωσε την ίδια περίοδο αύξηση από 129,7% του ΑΕΠ στο 156,9%. Τη μεγαλύτερη όμως ανησυχία προκαλούν τα ποσοστά ανεργίας που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται, προσθέτει η εφημερίδα.
Επισημαίνεται ειδικότερα ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η ελληνική οικονομία για ένα ακόμα τρίμηνο (το 19ο στη σειρά) παρουσίασε ύφεση της τάξης του 5,3%. Εντούτοις, προστίθεται, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι σταδιακά η ύφεση υποχωρεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί εκ νέου χρήματα από τις αγορές.