«Η έγκριση της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο από το Eurogroup είναι μια ανακούφιση, αλλά δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς».
Αυτή η δήλωση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστου Στυλιανίδη, δείχνει την κρυφή – πλην σαφή – ανησυχία της Λευκωσίας για τις προοπτικές της οικονομίας του νησιού, μετά το κούρεμα στις καταθέσεις των τραπεζών και τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, αλλά – κυρίως – για τις επιπτώσεις αυτών στο οικονομικό κλίμα της μεγαλονήσου.
Οι επιφυλάξεις αυτές, που διατυπώνονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι, καθώς δεν στηρίζονται μόνο σε ανησυχία από… ένστικτο, αλλά σε συγκεκριμένα δεδομένα και προβλέψεις.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το news.gr ομάδα Αμερικανών οικονομολόγων προχώρησε σε προβολές για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Οι προβολές αυτές είναι οι προκαταρκτικές και αποτελούν μέρος μελέτης, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, γίνονται μετά από ενδελεχή μελέτη όλων των στοιχείων, που έχουν ήδη προκύψει από τις δραματικές αλλαγές στα δημοσιονομικά και στην αγορά της χώρας, από τις 16 Μαρτίου έως σήμερα, και με τη χρήση τελευταίων οικονομικών μοντέλων.
Τα νούμερα, που προκύπτουν για το 2015, είναι πραγματικά εφιαλτικά:
Προβλέπεται ύφεση, που μπορεί να ξεπεράσει το 20%(!) – κοντά στο 21% – και ανεργία στα επίπεδα του 45%!
Τα δύο αυτά νούμερα – και μόνο –, αν επιβεβαιωθούν μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη, σημαίνουν στην ουσία ότι δεν θα υπάρχει οικονομία, δεν θα λειτουργεί η οικονομική δραστηριότητα.
Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι όλα αυτά έχουν περιέλθει – έστω και ανεπίσημα – στη γνώση του Προεδρικού Μεγάρου και του Νίκου Αναστασιάδη, γι΄ αυτό και η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακισθεί εγκαίρως αυτή τη φορά. Με ποιο τρόπο;
Μέσα στην εβδομάδα, θα συνεδριάσει για δύο μέρες το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να αποφασίσει και να ανακοινώσει μέτρα τόνωσης της κυπριακής οικονομίας.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κύπρου έχει στείλει ήδη επιστολές σε Ευρωπαίους αξιωματούχος και ευρωπαϊκούς θεσμούς, ζητώντας έκτακτη βοήθεια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.
Αίτημα, που αντιμετωπίστηκε σε πρώτη φάση θετικά από το Μανουέλ Μπαρόσο και τον Όλι Ρεν.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr