Στον 58χρονο εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι αρέσουν οι εκπλήξεις, ειδικά όταν αυτές εξυπηρετούν τον στόχο του να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση της πάμπλουτης σε φυσικούς πόρους χώρας του σε διεθνές επίπεδο.
O Εμίρης, που είναι ένας από τους πιο ευκατάστατους ηγέτες στον κόσμο, δεν επαναπαύεται στα μεγάλα ντιλ που έχει πετύχει για πωλήσεις μαύρου χρυσού και φυσικού αερίου.
Αξιοποιώντας την Qatar Ιnvestment Αuthority (QΙΑ), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Εμίρης πραγματοποιεί επενδύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη- εσχάτως και στην Ελλάδα.
Τον περασμένο Μάιο το Κατάρ αιφνιδίασε τους πάντες προχωρώντας στην εξαγορά του πασίγνωστου πολυκαταστήματος Χάροντς, στην καρδιά του Λονδίνου, προσφέροντας 2,2 δισ. δολάρια στον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ.
Τώρα το Κατάρ επανέρχεται στο προσκήνιο -και στα ελληνικά πρωτοσέλιδα- με τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Μνημονίου για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη χώρα μας.
Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν τα Νέα, εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του πάμπλουτου κρατιδίου στον Περσικό, που με την καθοδήγηση του Εμίρη έχει αποκτήσει μεταξύ άλλων σημαντικές συμμετοχές στη Φολκσβάγκεν και την Πόρσε, στα βρετανικά σούπερ μάρκετ Sainsbury και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ο Εμίρης Αλ Τάνι -που βρέθηκε στην εξουσία το 1995, όταν ανέτρεψε αιφνιδιαστικά και αναίμακτα τον πατέρα του, ο οποίος τότε βρισκόταν σε ταξίδι στην Ελβετία- είναι ένθερμος σπόρτσμαν με αδυναμία μεταξύ άλλων στην ιππασία και τις καταδύσεις.
Έχει τρεις συζύγους -η δεύτερη και πιο γνωστή είναι η Σεΐκα Μοζάχ, που τον συνοδεύει σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις του.
Το περιοδικό «Φορμπς» τοποθετεί τον Εμίρη στην 7η θέση της λίστας με τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο, με προσωπική περιουσία η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Η οικογένειά του κυβερνά το Κατάρ περισσότερα από 150 χρόνια και ο ίδιος είναι απόφοιτος της Βρετανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας Sandhurst. Ο Εμίρης θεωρείται από τους πιο φιλελεύθερους ηγέτες ανάμεσα στις χώρες του Περσικού Κόλπου και παρείχε μεγάλο μέρος από το αρχικό κεφάλαιο για τη δημιουργία του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα.
Το Κατάρ, που τη δεκαετία του ’40 ήταν πιο γνωστό ως κέντρο αλιείας μαργαριταριών και ως ένα από τα λιγότερο πλούσια κράτη του Περσικού Κόλπου, σήμερα αποτελεί μία από τις πλουσιότερες χώρες της περιοχής χάρη στην εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το Κατάρ έχει το υψηλότερο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο και ο Εμίρης φιλοδοξεί να έχει κάνει τη χώρα τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου μέχρι το 2015.
Όταν ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζάμπερ Αλ Τάνι αναλάμβανε τον Απρίλιο του 2007 καθήκοντα πρωθυπουργού του μικρού αλλά πάμπλουτου Κατάρ, όλοι ήξεραν ότι είχε ήδη μακρά εμπειρία στην πολιτική. Διατελούσε ήδη υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 1992, χαρτοφυλάκιο που διατηρεί ακόμη και σήμερα, ενώ κατάφερε να παραμείνει στη θέση αυτή το 1995, όταν ο σημερινός Εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι ανέλαβε την εξουσία ανατρέποντας τον πατέρα του.
Εκείνο που ίσως δεν ήξεραν πολλοί, όμως, είναι ότι ο 51χρονος σήμερα Αλ Τάνι εκτός από πετυχημένος πολιτικός είναι και πάμπλουτος επιχειρηματίας που κινεί τα νήματα σε μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά ντιλ τα οποία έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.
Ο Αλ Τάνι με τους έξι γιους και τις επτά κόρες είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, την κρατική Qatar Ιnvestment Αuthority, η οποία ελέγχεται ουσιαστικά από τη βασιλική οικογένεια του κρατιδίου. Όντας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της QΙΑ το όνομα του Αλ Τάνι έγινε ευρέως γνωστό πριν από λίγους μήνες, όταν το επενδυτικό fund αγόρασε το πασίγνωστο πολυκατάστημα Χάροντς.