Σε μία νέα και επικίνδυνη φάση εισέρχεται η κρίση χρέους στην Κύπρο, ύστερα από το «όχι» της Βουλής στην απόφαση του Eurogroup, σχολιάζουν οι Financial Times, εξετάζοντας τα τέσσερα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η Λευκωσία πρέπει να παρουσιάσει σύντομα μια εναλλακτική πρόταση, ούτως ώστε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε χαμηλού κόστους τραπεζικά δάνεια, καθώς χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, η Κύπρος μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με μία ενδεχόμενη κατάρρευση των τραπεζών και την έξοδο της από την ευρωζώνη.
Εμπλοκή της Ρωσίας
Δύο είναι οι επιλογές της Κύπρου σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη διάσωση. Η πρώτη είναι μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Υπάρχει, ωστόσο, αβεβαιότητα για το πόσα έσοδα θα προκύψουν. Η δεύτερη επιλογή είναι η εξαγορά της Λαϊκής από την Gazprombank. Εγείρονται όμως ερωτήματα για το εάν η ΕΕ θα αποδεχόταν ρωσική παρουσία στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και κατά πόσο οι Ρώσοι θα θελήσουν τη συμφωνία όταν έχει ήδη υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στις κυπριακές τράπεζες.
Υπαναχώρηση της Κύπρου και «κούρεμα» των καταθέσεων
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα υποστεί μεγάλη πίεση να επιστρέψει να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Έρικ Νίλσεν της UniCredit, «ένας Κύπριος ή ξένος που κατέθεσε στον λογαριασμό του 100.000 ευρώ το 2008, θα έχει έως τώρα κερδίσει 15.000 ευρώ περισσότερα από τον αντίστοιχο καταθέτη σε Ιταλία ή Ισπανία και 23.000 περισσότερα από τον καταθέτη στη Γερμανία. Γιατί η κυπριακή κυβέρνηση, μοιάζει να θεωρεί παράλογη την πρόταση του φόρου 15% σε αυτές τις καταθέσεις, την ώρα που Γερμανοί, Ιταλοί και άλλοι ευρωπαίοι πληρώνουν;».
Σχολιάζεται, ωστόσο, από τους FT ότι «ο κ. Αναστασιάδης φοβάται τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο».
Υποχώρηση της ευρωζώνης
Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ελπίζει ότι η ευρωζώνη θα υποχωρήσει, μπροστά στην προοπτική κυπριακής εξόδου από την ευρωζώνη.
Η Λευκωσία ήταν ενθουσιασμένη με το σχέδιο εθνικοποίησης ασφαλιστικών ταμείων για την εξασφάλιση 3 έως 5 δισ. ευρώ, κάτι που είχε αρχικά προταθεί από την Κομισιόν, αλλά απορρίφθηκε από το Βερολίνο. Αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει λίγους φίλους. Ακόμη και οι χώρες που υποστηρίζουν την εξαίρεση των καταθετών, όπως η Γαλλία, είναι πεπεισμένες ότι πρέπει να συρρικνωθεί η οικονομική βιομηχανία και να απαλλαγεί από το αμφιβόλου προέλευσης ρωσικό χρήμα.
Το καταστροφικό σενάριο
Τελευταίο είναι το καταστροφικό σενάριο που προβλέπει τερματισμό χορήγησης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό είναι το πιστόλι που σημαδεύει το κεφάλι του κ. Αναστασιάδη, κάτι που του κατέστησαν σαφές και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr