Οι τρεις στους πέντε διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση και έχει σταθεροποιηθεί, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Αυτό προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα που έκανε στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μεταξύ 1.408 επενδυτών και αναλυτών που είναι συνδρομητές του. Λίγοι, ωστόσο, επενδυτές πιστεύουν ότι η οικονομία ανακάμπτει και ο ένας στους έξι θεωρεί ότι αναπτύσσεται. Το 41% δεν έχει πειστεί ότι η χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι σταθερές και θεωρεί πιθανές νέες αναταραχές.
Οι επενδυτές αντιδρούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον, διαχειριζόμενοι συντηρητικά τα χρήματά τους, σύμφωνα με την έρευνα. Μεταξύ των εναλλακτικών επενδύσεων, τα εμπορεύματα κέρδισαν σε δημοτικότητα από την προηγούμενη έρευνα και σχεδόν ο ένας στους τρεις πιστεύει ότι θα προσφέρουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις τον επόμενο χρόνο.
Οι μετοχές παραμένουν η υπ’ αριθμόν ένα επένδυση για το 2011, ενώ το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι θα δώσουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις έμεινε σταθερό στο 36%. Η Ευρώπη θεωρείται ο αδύνατος κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας. Περισσότεροι από δύο στους τρεις επενδυτές βλέπουν κίνδυνο να διαλυθεί η Ευρωζώνη και περισσότεροι από ένας στους πέντε θεωρούν απειλητικό τον κίνδυνο αυτό.
Οι περισσότερο αισιόδοξοι ότι θα αποφευχθεί η διάσπαση της Ευρωζώνης είναι οι Ευρωπαίοι, ενώ οι Αμερικανοί είναι οι πιο απαισιόδοξοι. Οι επενδυτές βλέπουν ζώνες με κινδύνους, μεταξύ των οποίων και ο κίνδυνος χρεοκοπίας χωρών. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι η Ιρλανδία είναι πιθανό να χρεοκοπήσει, υπερδιπλασιάσθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έφτασε το 37%.
Η Ελλάδα είναι η χώρα που θεωρείται πιο πιθανό να χρεοκοπήσει, αν και το σχετικό ποσοστό μειώθηκε σε λίγο πάνω από τα δύο τρίτα έναντι 73% στην προηγούμενη έρευνα.