Η κάμψη της πορτογαλικής οικονομίας θα είναι μικρότερη το 2013 σε σχέση με το 2012 και η χώρα πιθανώς στη διάρκεια του 2014 να επανέλθει στην ανάπτυξη, εκτίμησε ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρου Πάσους Κουέλιου.

«Όλες οι προβλέψεις είναι σε μια και μόνη κατεύθυνση, δηλαδή ότι το 2014 η πορτογαλική οικονομία θα ανακάμψει με όρους ανάπτυξης και ότι όλη τη φετινή χρονιά θα ανακοπεί η υφεσιακή τάση», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Ο πρωθυπουργός φρονεί ότι οι κρατικές ανάγκες χρηματοδότησης θα καλυφθούν για το 2013 χάρη στο δανεισμό της από την Τρόικα και τα έσοδα ορισμένων δημοπρασιών κρατικών αξιόγραφων.

Παράλληλα είπε ότι η Λισαβόνα δεν θα σπεύσει να δημοπρατήσει άλλα ομόλογα ενόσω θα τείνει να ολοκληρώσει, περί τα μέσα του 2014, το «μνημόνιο» που εφαρμόζει.

«Το 2013 δεν έχουμε προβλήματα στη χρηματοδότησή μας, είναι καλυμμένες οι ανάγκες μας και από αυτήν την άποψη δεν υπάρχει βιασύνη να βγούμε στις χρηματαγορές», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα πρέπει να επωφεληθούμε από τις καλές ευκαιρίες, μπορούμε να προετοιμάσουμε ήσυχα μια μετάβαση σε μια σταθερή χρηματοδότηση μέσω των χρηματαγορών», πρόσθεσε.