«Τέλος» στο φαινόμενο των ανοικτών τιμών στο βαμβάκι έρχεται να βάλει η κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη, η οποία βρίσκεται υπό τελική διαμόρφωση.
Μέσω της ΚΥΑ επιχειρείται να διασφαλισθεί μια ικανοποιητική τιμή για τον Έλληνα παραγωγό, τόσο λόγω του «τέλους» του φαινομένου των ανοικτών τιμών, όσο και της πριμοδότησης που σχεδιάζεται για την ποιότητα του βαμβακιού.
Στο μεταξύ, ο Β. Κόκκαλης, σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε η ομάδα εργασίας για το βαμβάκι, παρουσίασε τις προτεινόμενες αλλαγές στην υπουργική απόφαση. Όπως τονίστηκε, τρεις είναι οι κύριες παρεμβάσεις στην ισχύουσα απόφαση: η πριμοδότηση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, ο ουσιαστικός έλεγχος των ανοικτών τιμών και η εισαγωγή των όρων για την απόδοση του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance).
«Έχει έρθει η ώρα για κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους στη βαμβακοκαλλιέργεια προ των ευθυνών τους» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Κόκκαλης και συμπλήρωσε «Θέλουμε ο επιμελής παραγωγός, που με κόπο, προσπάθεια και μελέτη παράγει ποιοτικό προϊόν, να αμείβεται ξεκάθαρα καλύτερα σε σχέση με εκείνον που φέρνει κατώτερο ποιοτικά προϊόν».
Παράλληλα, ο υφυπουργός αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε πως επιθυμία είναι να θεραπευτεί η «στρέβλωση της αγοράς η οποία δημιουργείται από τη δραστηριότητα πολλών μεσιτών, οι οποίοι ανακατεύουν ποιοτικό και υποβαθμισμένο προϊόν, με ένα αποτέλεσμα που η αποτίμησή του δεν είναι δίκαια για κανέναν. Το κράτος δηλώνει παρών στην έμπρακτη στήριξη της ποιότητας του προϊόντος, είναι τώρα στο χέρι παραγωγών και εκκοκκιστών η ευθύνη να καταλήξουν σε μια δίκαιη συμφωνία».
Σχετικά με την πριμοδότησης της ποιότητας, στην απόφαση θα αναφέρεται ρητά η υποχρέωση σεβασμού και εφαρμογής από όλους, τυχόν συμφωνίας στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος η οποία θα προβλέπει θετική ή αρνητική πριμοδότηση βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, αυτά θα μετριούνται στα εκκοκκιστήρια, παρουσία των γεωπόνων του παραγωγού και του εκκοκκιστή. Σε περίπτωση που προκύψει άμεσα συμφωνία, ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ικανός αριθμός συμβασιούχων στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους, υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος που ανήκει στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Για τις ανοικτές τιμές, η ΚΥΑ θα θέτει τις βάσεις για τον πλήρη έλεγχο του φαινομένου, αφού καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή σύμβασης κατά την παράδοση του προϊόντος. Εξετάζεται ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει και ειδική σύμβαση για όσους θέλουν να λάβουν το «ρίσκο της ανοικτής τιμής», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, προσθέτοντας όμως ότι «ακόμη είναι πρόωρη η όποια ανακοίνωση».
Τέλος, σχετικά με την υιοθέτηση της δυνατότητας απόδοσης του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance) στους πιστοποιημένους Έλληνες παραγωγούς, αυτή προσδίδει τεράστια αναγνώριση και προστιθέμενη αξία στο ποιοτικό βαμβάκι της χώρας μας και «ξεκλειδώνει» τις δύσκολες ξένες αγορές, βοηθώντας στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.