Τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων, με αφορμή την επίσκεψη του στο Βερολίνο σχολιάζουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα των New York Times, στο οποίο σημειώνεται, ότι ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανεργία των νέων, ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για την αναζωογόνηση της οικονομίας της.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου πριν τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε, ότι παρ’ όλα αυτά είναι αισιόδοξος, καθώς βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο». Όπως δήλωσε, «ανταποκρινόμαστε με επιτυχία και η Ευρώπη μας βοηθά».

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης, ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο από την ανάληψη της πρωθυπουργίας και ότι η διάθεση ήταν καλύτερη συγκριτικά με την πρώτη επίσκεψή του τον Αύγουστο, όταν ήρθε αντιμέτωπος με εκκλήσεις μελών της κυβέρνησης Μέρκελ, προκειμένου η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η Ελλάδα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων, καθώς και των αγορών, ωστόσο η υψηλή ανεργία, κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων, επιβαρύνει ιδιαίτερα τους Έλληνες.

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι η χώρα μας καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες και πολλοί πληρώνουν υψηλό τίμημα, προκειμένου να επανέλθουμε εντός πορείας», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με την ανταπόκριση από το Βερολίνο, δήλωσε, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να συνεχίσουν την στήριξή τους προς τη χώρα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, όπως τονίζεται, ήταν ίσως υποψιασμένη για την εύθραυστη κατάσταση της κυβέρνησης συνασπισμού του κ. Σαμαρά που πιέζει για βαθιά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε οικονομική ανάπτυξη, ασφάλεια και θέσεις εργασίας».