Οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να συμμετάσχουν στη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, με το όφελος για την Ελλάδα να αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται ευρωπαϊκό έγγραφο, αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί τότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα 5,6 δισ. ευρώ λιγότερα έως το 2016. Μια τέτοια κίνηση θα μειώσει το ποσό που απαιτείται σε μόλις 2 δισ. ευρώ από 7,6 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες η συμφωνία για την Ελλάδα να γίνει αποδεκτή από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης θα επιστρέψουν στη χώρα μας 2 δισ. ευρώ, ενώ κατέχουν ομόλογα αξίας 7,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι το έγγραφο αυτό δείχνει ότι είναι όλο και πιο πιθανή η έγκριση του ελληνικού προγράμματος από τα Κοινοβούλια των χωρών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει 1,8 δισ. ευρώ σε επιπλέον χρηματοδότηση το 2012-2014 και άλλα 5,8 δισ. ευρώ μεταξύ του 2015 και του 2016.

Ωστόσο, αν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αποφασίσουν να αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν με νέα κατά την ωρίμανσή τους, αυτό θα απαλλάξει την Ελλάδα από την ανάγκη να αποπληρώσει 3,7 δισ. ευρώ το 2012-2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015-2016.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε επίσης ότι μόνον 13 από τις 17 κεντρικές τράπεζες των χωρών – μελών της ευρωζώνης διακρατούν ελληνικά ομόλογα στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο και ότι με εξαίρεση τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αυτά αφορούν εν γένει μικρά ποσά.